>.

trešdiena, 2022. gada 16. februāris

Dažās Krievijas daļās atļaus bitkoin ieguvi (mining)

foto: tokeneo.com

Krievijas Ekonomiskās attīstības departaments nesen nācis klajā ar piedāvājumu legalizēt bitkoin ieguvi jeb mining tajās valsts daļās, kur elektrības ir pietiekami, un pat vēl paliek pāri. Pašlaik bitkoin ieguve notiek uz robežas starp legālo un pelēko likuma pusi, un to vēlas izmainīt. Tā šajos reģionos bitkoin ieguve tiktu uzskatīta par sava veida komercdarbību un tiktu aplikta ar nodokļiem kolīdz iegūvie bitkoini mining procesā tiek konvertēti uz rubļiem (vai arī iespējams, citām valūtām).

Valsts vēlas iegūt labumu no ēnu ekonomikas dalībnieka, bitkoi ieguves procesa. Avīze "Izvestia" 15. febrārī ziņoja, ka valsts vēlas ar šo piedāvājumu izvairīties no tām problēmām, kādas novērojamas tādās valstīs kā Irāna un Kazakstāna, kur kā zināms, arī notiek ļoti aktīva un liela mēroga bitkoin ieguve. Jaunais attīstības piedāvājums rada iespēju piedāvāt elektrību bitkoin maineriem bez potenciālā ļaunuma nodarīšānas elektrotīklam vai tā citiem lietotajiem. Viņiem vienkārši izsniegs noteiktu apjomu elektrības un uzliks limitu. Tāpat tiek plānots piesaistes plāns - piedāvāt zemākas cenas elektroenerģijai un tarifiem noteiktās valsts daļās, lai tur tad laika gaitā notiek šo bitkoin ieguves centru koncentrācija. Protams, līdz ar noteiktu ierobežojumu, bitkoin ferma varēs pieprasīt vairāk enerģijas nekā tām visām sākotnēji piedāvāts, bet... par citu cenu. Pašlaik nav noteikts tas, cik būs minimums šai robežai, kas būs par draudzīgu cenu.

Tiek lēsts, ka arī pats prezidents Putins esot izteicies, ka bitkoin ieguve valstij nestu daudz pozitīva un laba un ka to vajadzētu attīstīt un atļaut. Bet ne visur. Ir cilvēki, kas uzskata, ka bitkoin ieguve būtu jāatļauj visā valsts teritorijā, jo tā ka tā jau notiek - ar nodokļu maksāšanu vai bez. Tā uzskata dzesēšanas tehnoloģiju firmas Comino priekšsēdētājs Jevgēņijs Vlasovs. 

Krievijas centrālā banka gan par šo ideju nebūt nav priecīga. Tā arvien pieturas pie pieņēmumiem, ka visas kriptovalūtas ir jāaizliedz, norādot uz to, ka tās tieši apdraud valstī esošo finansiālo un ekonomisko stabilitāti. 

Pašlaik Krievija ir trešā lielākā bitkoin ieguves valsts pasaulē, uzreiz pēc Karakhstānas un ASV. ASV štats Teksasa, kas ir pats epicentrs bitkoin ieguvei ielūdz vēl vairāk lietotājus turp doties un izvietot savas fermas bitkoin ieguvei. Iemesls - gubernators Abbotts un Senators Teds Krūzs ļoti mīl bitkoin un redz tam gaišu nākotni un virzību augšup cenas ziņā.



Nav komentāru: