>.

otrdiena, 2022. gada 15. februāris

Kas notiktu ja Krievija iebrūk Ukrainā?

foto: cdnuploads.aa.com
 

Ja Krievija īstenotu iebrukumu Ukrainā, globāli tas radītu ļoti, ļoti lielas tālejošas sekas. Vispirms jau ASV. Tas uzskatāmi būtu sliktākais ģeopolitiskais notikums pēdējo pārdesmit gadu laikā. 

Vispirms tiktu traucēta naftas piegāde, jēlnaftas, kas īsā laikā paaugstinātu naftas cenu vismaz līdz 100 ASV dolāriem par barelu, ja ne pat augstāk. Līdz ar to, ASV, kas ciestu visvairāk, nāktos paaugstināt procentu likmes it visam, lai nospiestu inflāciju. Lieki teikt, ka arī biržas ciestu, jo cenu svārstības izraisītu tikai ķēdes reakciju it visur. Grūti teikt, kādas būtu sekas vietēji, bet tās noteikti būtu izjūtamas. ASV un globālā politika pret Krieviju būtu diezgan skarba, un sankcijas būtu ļoti lielas. Krievija bez pārējās pasaules iztiktu vieglāk nekā pasaule bez Krievijas. Liekas, ka Putins to saprot un tāpēc cenšas situāciju izmantot sev par labu, jo atkarība no resursiem ir ļoti būtiska it visur (domāju, ka Krievija arvien nožēlo 1860to gadu Aļaskas pārdošanas darījumu ASV par kapeikām).

Vai iepriekš vēsturē ir bijuši gadījumi, kad var teikt, ka vietēji teorisma tipa akti ietekmējuši globālo ekonomiku? Jā, piemēru ir daudz - Kenedija nāve (slepkavība), Izraēlas atlētu noslepkavošana, Madrides bumbu sprādzieni, Londonas teroristu uzbrukumi un Bostonas maratona bombu sprādziens. Tie ir spilgtākie no notikumiem, kas globālajam tirgum ļāva atgūties tikai pēc gandrīz gada no to īstenošanas brīža. 

Visspilgtākais ekonomiskais lejupslīdes brīdis bija Persijas līča kara sākums. ASV 500 bagātāko kompāniju indekss S&P 500 pēc kara sākuma noslīdēja uzreiz par 17%, Tirgus atguvās tikai pēc 189 dienām.

Bet iespējams, cenu paaugstināšana it visam tieši ir plāns - iegūt vairāk par to pašu daudzumu preces. Krievija piegādā daudz naftas, pārtikas, kā arī ir viens no galvenajiem palladija ieguvējiem pasaulē. Pallādijs tiek izmantots elektriskajos pārveidotājos, kas šodien ir praktiski kā gaiss tehnoloģijām. 

Muskuļu vai naudas spēle? Labi, ka viss beigsies bez konfliktiem un asins izliešanas. Tomēr globāli radīts liels stress. 


Nav komentāru: