>.

svētdiena, 2021. gada 10. janvāris

Bitkoina uzvaras ceļš?

foto: Dailyfx.com

Maz būs to cilvēku, kas nebūs dzirdējuši par pēdējā laikā esošo bitkoinu izaugsmi un tā vērtības celšanos. Pirmsākumos to aizliedza, centās apkarot, un visādi gānīja, bet nu tā cena ir izaugusi jau līdz 40 000 ASV dolāriem par vienu vienību, un šie augstumi sasniegti pavisam nesen. Gada vidū tā vērtība bija ap 20 000 ASV dolāru, bet pēdējā mēneša laikā tas savu vērtību ir dubultojis. 

To neietekmē pat pandēmija, kas globāli skar ikvienu pasaules iedzīvotāju. Pandēmijas laikā bitkoina vērtība pieaugusi par 700%. Pagājušā gada martā tas maksāja vien 5000 dolāru

Daudzi skeptiķi šo izaugsmi un burbuli pielīdzina tulpju mānijai, kas plosījās pasaulē vēl 17. gadsimtā. Vēl 2017. gada sākumā bitkoins maksāja ap 1000 dolāriem (ASV), bet jau pēc gada pietuvojās 20 000 dolāru atzīmei, tad atkal nokritās līdz 3000 dolāriem vien pāris nedēļu laikā 2018. gada sākumā. Tad augšup, tad lejup, vai šī tendence atkārtosies, līdzīgi kā divus gadus iepriekš? 

Man personīgi tas ir interesanti, jo arī es esmu ieguldījis naudu šajā pasākumā un aktīvi vācu bitkoinus kur vien tas iespējams. Bitkoinu vākšana ir laba lieta, jo sanāk nopelnīt kaut ko, neko neieguldot. Nu labi, jāiegulda tas, ka datoram jābūt ieslēgtam, un elektrības rēķins, bet globāli tas pāris mēnešu caurgriezumā tomēr nes peļņu.

Kas skar paša bitkoina izaugsmi, tad liekas, ka neviena no valūtām nekad nav tā apzākāta kā šis. Gan banķieri, gan investori, gan valdības, principā visi, savulaik ir kaut ko izteikušies negatīvu par šo kriptovalūtu. Tomēr pasaulē, kur internets un digitālās tehnoloģijas iet tikai uz priekšu un nekad negrasās apstāties, tas ir diezgan muļķīgs veids, kā izdarīt pāragrus secinājumus par nākotnes vīziju. Daudzi izteicās, un principā, tā ir arī patiesība, ka btc jeb visas kriptovalūtas, ir domātas tiem, kas nodarbojas ar kaut ko nelegālu un ar teroristisku ievirzi. Jo tieši DarkWeb norēķini notiek ar btc vai jebkuru citu atļauto kroptovalūtu un to izsekot nav iespējams, gandrīz vai. 

Ir arī kas nedaudz smīnam atradies. Tolaik, 2017. gadā, JPMorgan izpilddirektors Džemijs Dimons teica, ka "ja jūs esat pietiekami stulbs, lai to (btc) iegādātos, jūs par to kādreiz cietīsiet". Un kas notiek pāris gadus vēlāk? 2019. gada februārī pati JPMorgan apvienība (banka) paziņo par sava btc paveida izveidi. Tad sanāk, ka tukši vārdi no izpilddirektora vai arī vienkārši cenu pazemināšanas gājiens iepriekš? Grūti tulkot muļķīgus un neapdomātus izteicienus, bet nu kā notika, notika. 

Pasaulē pašlaik cirkulē aptuveni 18 miljoni bitkoinu, tomēr to daudzums ik dienu palielinās, jo daudzi cilvēki piedalās tajā, kas saucas par mining jeb ieguvi - pārstrādā datus, transakcijas starp bitkoinu n serveri, tādejādi nopelnot kaut ko arī sev. Pa cik bitkoinu daudzumu neviens nav noteicis kā maksimālo, tad tiek lēsts, ka nu jau varētu būt arī tā, ka eksistē jau ap 21 miljons bitkoinu, kas ir tīri iespējams, balstoties uz matemātiskiem aprēķiniem. 

Ak jā, pavisam nesen Dimons (tas, kurš teica, ka pirkt btc ir stulbi) atzina, ka tajos (bitkoinos) investīcijas veic "daži ļoti gudri cilvēki". Lieki pieminēt to, ka viņa paša meita ir viena starp tām, kam pieder bitkoini (cik zināms, tad 2 gabali).

Nav komentāru: