>.

piektdiena, 2020. gada 20. marts

CO2 izplūdes samazinās

foto: rac.co.uk

Katrai sliktai ziņai esot arī labā puse, to tik vien vajagot saskatīt. Globālā sasilšana un CO2 līmenis arvien ir aktuāla globāla problēma, bet cik var novērot, tad sakarā ar Covid-19 vīrusu kaitīgo izmešu daudzums ir samazinājies uz pusi, ja ņem datus par pagājušā gada tādu pašu laika periodu. Pašlaik tā ir laba ziņa, bet pētnieki uzskata, ka pēc pandēmijas beigām to līmeņi var atkal atgriezties un paaugstināties vairākas reizes, kas gada caurgriezumā datus atgriezīs sākotnējā līmenī, un pat augstāk nekā iepriekš.

Pētnieki cer, ka neskatoties uz to, ka pavasarī Co2 izmešu daudzums ir rekordaugsts, šogad tie būs daudz zemāki nekā pērn. Pavasarī trūdē lapas un citas lietas, kas nonāk vidē, bet auto izmešu skaits būs mazāks, noteikti. To pierāda arīdzan satelītu bildes no NASA.

foto: NASA

Ja salīdzina visu ciparu izteiksmē, tad šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, kopējais CO2 izmešu skaita daudzums ir samazinājies par 35%, bet ja skatās uz auto nozari un auto izmantošanu, tad tur šis cipars ir pat 50%.

Globāli it visur samazinās CO2 izmešu daudzums. Iemesls - cilvēki neizmanto auto, lai dotos uz darbu, gaisa satiksme ir gandrīz paralizēta, rūpnīcas slēgtas. Tiek lēsts, ka vēl kādu laiku varēs novērot ievērojamu CO2 samazinājumu, jo ierobežojumi būs spēkā vēl kādu laiku, atkarībā no tā, par kuru valsti iet runa.

Pētniekiem grūti prognozēt, cik lielu iespaidu atstās tas, ka cilvēkiem strādājot no mājām, tiks vairāk izmantota elektrība mājas apsildei un arī saimniecības iekārtas, kas savukārt arī patērē elektrību, tomēr tiek viesta cerība, ka gads noslēgsies uz pozitīvas atzīmes. 2008-2009. gada krīzes laikā, gada kopskatā pasaulē tika radīts par 5% mazāk kaitīgo izmešu nekā iepriekš.

Nav komentāru: