>.

piektdiena, 2020. gada 20. marts

Roboti, kas cīnās ar Covid-19

foto: YOUIBOT

Pasaule dara visu iespējamo, lai tiktu galā ar pandēmijas izplatību un Covid-19. Šeit lieti noder robottehnika, kas aprīkota ar ultravioletajiem stariem, kas spēj bojāt vīrusu un baktēriju DNS un RNS, lai tās vienkārši nespētu vairoties. Pieprasījums pēc šādām ierīcēm - robotiem - ir ļoti, ļoti augsts.

Liels pieprasījums pēc šādiem robotiem ir Ķīnā un Itālijā. Ražošanas apjomi ir trīskāršojušies pēdējā laikā. Dānijā šādu vienu robotu darbinieki spēj sakomplektēt dienas laikā.

Saskaņā ar starojuma būtību un tā darbības principu, arī cilvēkiem atrasties telpās ir aizliegts, jo tas bojā arī cilvēka organisma šūnas un to darbību principu, tāpēc robotam "tīrot" telpu, tajā nedrīkst atrasties neviens atskaitot pašu ierīci. Pēc telpas attīres ir gan viens nepatīkams efekts - tur nedaudz ož pēc degušiem matiem. Bet vismaz telpa ir pilnībā tīra no visa veida mikrobiem un vīrusiem, kaitīgiem cilvēkam.

Viens šāds robots maksā 67 000 dolāru (62500 euro). Sākotnējais to uzdevums bija tikt galā ar vīrusiem un novērst dažādas slimnīcā iegūstamas infekcijas, jo to ārstēšana ir dārga un bieži vien ir letāla. Medicīnas telpas tika apstarotas, lai nogalinātu it visus iespējamos mikrobus un cilvēkiem atkārtoti atrasties tur nebūtu risks iegūt veselības problēmas. Sakarā ar Covid-19 un efektivitāti pret to gan nav veikti nekādi pētījumi un testi, bet robottehnikas uzņēmuma pārstāvis ir pārliecināts, ka tas darbojas, jo agrākie testi pret Mers un Sars vīrusiem esot bijuši veiksmīgi.

Tiek lēsts, ka šāda tipa tehnika esot izmantota lai 2014. gadā attīrītu vienu slimnīcu, kurā bijis Ebolas uzliesmojums, kas pateicoties šai tehnikas esot veiksmīgi likvidēts.

Nav komentāru: