>.

sestdiena, 2017. gada 29. aprīlis

Octi patiesais nāves iemesls

foto: wikipedia.org

Otci (vai Otzi vai Octi, atkarībā no tulkotāju niansēm) mūmija ir ļoti populāra. Galvenokārt tāpēc, ka tā ļoti labi saglabājusies sasaluma pēc plus vēl arī daudzās nianses, kas atklātas to izpētot. Nu un visam pa vidu ir arī Otci lāsts, par kuru nereti runā tie, kam pasaules mistikas nav sveša. Tomēr pēdējie pētījumi norāda uz to, ka Otci nebūt nav gājis bojā slepkavas rokas vadīts, bet gan... pārsalšanas pēc.

Šveices antropologi vēlreiz apskatīja Octi un darba noslēgumā secināja - ne slepkava bija Otci nāves iemesls, bet gan vienkārša pārsalšana. Muļķīgi, bet nu jau tas tiek uzskatīts par faktu un oficiālo nāves iemeslu. Šie iemesli gan laika gaitā mainās, bet nu pašlaik šis tie uzskatīts par visticamāko, jo balstās uz visiem iepriekšējiem kopsummā.

Alpos atrastais Otci nu jau ir desmitiem pētījumu objekts un strīdu tēma vairāku gadu garumā. Pēdējā aktuālā teorija par tā nāves iemesliem (pirms šīs) bija ka viņš gājis bojā pēc tam, kad ticis ievainots ar bultu. Lieta tāda, ka bulta nebūt nav bijis tik svarīgs un nāvējošs ievainojums kā tas varētu likties pirmajā mirklī. Tā nav atstājusi dziļu brūci Otci ķermenī, bet gan radījusi tikai asiņošanu. Pēc apreķiniem tiek lēsts, ka arī asiņošana nav bijusi dzīvībai bīstama - Otci zaudējis vien ap 100 ml asiņu. Tāds asins daudzums neapdraud ievainotā dzīvību, tik rada nelielu vājuma sajūtu.

Citi ievainojumi, kas atrodami uz Otci ķermeņa, dod liecības par pavisam citu notikumu gaitu. Trauma, kas redzama uz tā galvas, tiek izvirzīta kā viens no vadmotīviem turpmākajā pētījumu gaitā. Tā iegūta krītot, nevis no sitiena pa galvu. Galvā esošā cepure, kas arī sasaluma pēc, saglabājusies ļoti labi, liek domāt ka tieši tā bija sava veida amortizators, kas mazināja kritiena spēku un traumas sekas uz Otci galvu. Visu to saliekot kopā pētnieki nākuši pie secinājuma ka Otci gājis bojā pārsalšanas pēc; proti, viņš bijis pārāk noguris un vārgs, lai turpinātu ceļu (mājup?!).

Katrs nākamais pētījums un mūmijas izpēte dod citu teoriju, balstoties uz tiem vai citiem faktiem. Skaidrs vien tas, ka šis cilvēks dživojis pirms aptuveni 5300 gadiem, bronzas laikmetā. Nāves brīdī viņš bijis visnotaļ, tolaik, cienījamā vecumā - ap 45 gadiem. Ilgu laiku par viņa nāves iemeslu tika uzskatīts bultas ievainojums plecā, bet nu, šī teorija... liekas apgāzta.

Nav komentāru: