>.

sestdiena, 2017. gada 29. aprīlis

Viduslaiku fobijas no zombijiem

foto: rarolae.com

Grūti vainot viduslaiku cilvēkus un viņu māņticības un fobijas. Aizkapa dzīve vienmēr bijis strīdīgs jautājums. Sakarā ar visām raganām, cilvēku dedzināšanu un burvjiem, cilvēkiem viduslaikos, liekas, bija pamatots iemesls tam, lai baidītos no miroņiem, kas piecelsies un staigās pa pasauli. Šodien mēs saprotam to, ka tas nenotiek, toties viduslaikos, ar viņu zināšanām tas likās... reāli. Tāpēc bija daudz dažādu veidu, kā aizturēt mirušos savās kapavietās un neļaut tiem pastaigāties kur tiem vien ienāk prātā.

Jorkšīras grāfistē, Anglijā, pētnieku grupa savāca 137 cilvēku mirstīgās atliekas. Apbedījumu datējums - ap viduslaikiem. Pīšļi piederējuši gan vīriešiem, gan sievietēm, pat bērniem. Interesanti vispirms ir tas, ka šīs paliekas savāktas jau pasen (izraktas pirms aptuveni 50..60 gadiem), bet izpētītas tikai tagad.

Mūsdienu tehnoloģijas ļauj izpētīt atradumus ļoti detalizēti un sīki. Un pirmais, kas pārsteidza pētniekus ir tas, ka visi kauli pirms to apbedīšanas bijuši... apdedzināti.

Tālākie pētījumi radīja vēl vairāk mistikas. Kā izrādās, tad pirms nāves cilvēka ķermenis tika sadalīts daļās, pēc tam sadedzināts un tikai tad - apglabāts. Laikam bailes no dzīvajiem mirušajiem bijušas ļoti izteiktas, ja ticis veikts šāds pirmsapbedīšanas rituāls.

Viduslaiku liecībās ir daudz runāts par mirušajiem, kas pēc nāves dažādu iemeslu pēc staigā pa pasauli, biedē, nomušī, moka dzīvos. Viduslaiku Anglijā tas bijis ļoti izteikti, jo citviet pasaulē šāda tipa apbedījumi nav sastopami. Vismaz ne tāda veida, ka ķermeņus sadalīja gabalos, sadedzināja un tad apglabāja. Acīmredzot "Raganu āmura" iespaids bijis spēcīgs.

Tomēr tiek pieļauts arī kas cits, kā iespēja, kāpēc tikai Anglijas teritorijā atrodami šādi apbedījumi un pirms-apglabāšanas rituāli. Tiek lēsts, ka tieir bijuši gūstekņi un ka šāda veida rituāls izmantots tikai pret tiem, kas bijuši cittautieši vai gūstekņi, kas iegūti kā trofejas patstāvigajos karos, kas viduslaikos plosīja visu Eiropu. Un Anglija piedalījās, praktiski, visos karos. Bailes dara savu un iebiedēšana ir viens spēcīgs atribūts.

Nav komentāru: