>.

ceturtdiena, 2017. gada 27. aprīlis

Mēness bāze

foto: pop.h-cdn.co

Ķīnas kosmosa aģentūras vadītājs nupat kā izteicies par plāniem apvienoties ar Eiropas kosmosa aģentūru kopēju mērķu sasniegšanai. Šie mērķi protams attiecas uz mēness apguvi. Un ne tikai apguvi vai kolonizēšanu, bet gan daudz ko vairāk. Būtiskākie mērķi ir bāzes izveide, bāzes aprīkošana ar tehnoloģiju, kas ļautu veikt lidojumus uz Marsu un iespējamā ārpus-Saules-sistēmas ceļojumu apgūšana.

Zemes pavadoņa apgūšanas plāni jau ir ļoti sens pasākums un to īstenošanai vienmēr kaut kā pietrūkst. Šoreiz gan EKA (Eiropas kosmosa aģentūra) arī apstiprināja, oficiāli pat, to, ka jā, viņi vēloties uz Mēness izveidot "ciematu". Vairāk neko EKA vadītājs necentās piebilst ar to arī oficiālo publikāciju noslēdzot. Heh, maz informācijas par tik grandiozu projektu.

Šī "ciemata" izveides ideja arī nav jauna, bet tikai šoreiz to var saprast nedaudz izvērstāk - tiek plānots izveidot sava veida mazu pilsētiņu, kurā cilvēki strādātu un dzīvotu līdztekus ar robotiem un robotizētu tehniku. Šāda plāna īstenošana arī dotu iespēju izveidot un attīstīt kosmosa tūrismu, kas daudziem arvien liekas ļoti labs biznesa plāns. Vispār, pēdējos 20 gados kosmoss un investīcijas tajā, tehnoloģijās ap to, piedzīvo ļoti lielu izaugsmi.

Vēlu veiksmi apguvē un plānu īstenošanā.

Man šo visu tikai pavada viena skumja nots - par kosmosu mēs zinam daudz vairāk nekā par savu planētu (ja to var nosaukt par mūsu). Vai jēga censties uzzināt par kaimiņa dārzu otrā pilsētas galā daudz ko vairāk nekā pašam par savu piemājas zālienu, man grūti teikt, bet loģikas tur nav nekādas, lai ko tādu sāktu darīt. Komercija un kapitālisms visam pamatā liek saprast, ka tomēr kaimiņa dārzs būs interesantāks!

Nav komentāru: