>.

ceturtdiena, 2017. gada 27. aprīlis

Kosmētika un cilvēks

foto: caareusa.org

Kosmētika.... sievietes...vīrieši...bērni...visi. Bez tās daudzas nozares vienkārši izbeigtu pastāvēt, bet būtu interesanti. Cik sanāktu ieekonomēt daudziem cilvēkiem (pārsvarā daiļajam dzimumam) netērējot kosmētikai līdzekļus! Eh, bet šoreiz ne par ekonomiku bet par pašu kosmētiku kā tādu.

Nekāds noslēpums ka vairums tās tiek ražots ASV, no patenti ir ASV, ražošana pārsvarā notiek Ķīnā un citās austrumu valstīs. Tomēr, vispirms lai produktu izlaistu, tam noteikti ir jāveic daudz dažādi testi, sastāva pārbaudes, vai ne? Nekā nebija. Šekur rekur pāris fakti par kosmētiku, kuru masveidā izmanto modes nozare un kino industrija un arī cilvēku vairums ikdienā.


  • Vairumam kosmētikas ražotāju tādu publisku testu, pārbaužu vispār nav noteiktas. Īpaši tas saistās ar pārbaudēm uz dzīvniekiem. Viena liela daļa tā visa ir tīrākā pīle un meli, jo dzīvnieki un cilvēki, lai arī var izklausīties līdzīgi, tomēr uz tiem reaģē pilnīgi dažādi, kas nozīmē, ka šos testus veikt uz dzīvniekiem ir tikpat bezjēdzīgi kā censties ar kartupeli iemest lidmašīnai.
  • Vidēji, statistiski, sievietes izmanto ap 13 dažādiem kosmētikas produktiem. Tātad, matemātiski var secināt, ka uz viņu ādas ik dienu nonāk ap 515 dažādi materiālu veidi, un tie visi praktiski ir vistīrākā ķīmija.
  • ASV Pārtikas un zāļu pārvalde nav ieviesusi nekādu kontroli tam, kas ir vārds "organisks". Vairums cilvēku ar vārdu organisks saprot to, ka tas nācis no mātes dabas un nesatur nekādu ķīmiju, sintētiku, bet.... šeit (FDA jeb pārtikas un zāļu pārvalde ASV) arī ir tas būtiskais - uz paciņas var uzrakstīt ka tā sastāvā ir tikai organiski materiāli, ja vien sastāvā ir kaut 3% organikas. Pārējie 97% var būt vistīrākā un vismelnāki nepārbaudītākā ķīmija pasaulē. Tas viss būs organisks šo 3% pēc!
  • FDA nespiež kosmētikas ražotājus veikt testus un pārbaudes, vismaz ne oficiālā līmenī. Vienīgā FDA prasība ir tāda, ka kompānijas, kas ražo šos produktus ir "tiesiski atbildīgas, lai to produkti būtu droši". Nekas vairāk. Burtiski tas nozīmē, ka ja viens produkts neradīja nekādas blakusparādības, tad citā izmantojot tās pašas vielas, sastāvu, var piesaukt to pašu - tas ir drošs, neskatoties uz citiem savienojumiem un ražošanas tehnoloģiju. Sastāvs tak daudz nemainās... būtībā.
  • FDA tāpat arī nepārbauda materiālus no kā kosmētika tiek ražota, jo to kā produktu nevar iekļaut ne pārtikas ne arī medicīnas sadaļā. Būtiskākais ir vēl arī tas faktors, ka visi tie materiāli, kas ir aizliegti gan pārtikas, gan medicīnas/zāļu nozarē šeit tiek atļauti, jo regulējamās normas ir diezgan blāviem burtiem sacerētas. Visi materiāli, kas var izraisīt vēzi, pataloģijas, lēkmes, utt utt, šeit ir atļauti. Kam negadās kā saka un pieradīt tiešu saikni būs pagrūti un... ĻOOOTI dārgi.
Veiksmi kosmētikas biznesam! Un vēl vairāk veiksmi tiem, kas izmanto maz vai necik šo dārgo ķīmijas produktu! Personiski man nekas nav pret, bet uzskatu, ka dabīgums tomēr stāv pār visu mākslīgo. Arī intelektu :D)

Nav komentāru: