>.

sestdiena, 2017. gada 29. aprīlis

Liekie orgāni cilvēka ķermenī

foto: fineartamerica.com

Mēs esam pieraduši domāt, ka evolūcija ir nekļūdīga, nejauša, bet nekļūdīga. Šo nejaušību pēc mēs pašlaik atrodamies uz evolūcijas koka augstākajiem zariem. Izrādās, ka laika gaitā, visam ejot uz priekšu, cilvēka ķermenī palikuši daži orgāni, kuru nozīme un pielietošana mūsdienās, vairs.. tā sakot, nav vajadzīga. Principā, viņi ir lieki, kā to saka vairums ārstu. Ir piecas atzīmes, par kurām var runāt, ka tās mums vispār nav vajadzīgas.


  • Muskuļi, kas rada "zosādu". Nu tā sajūta, kad uz rokām, kājām, visi tur esošie matiņi saceļas vertikāli. Efekts rodas dažādu iemeslu pēc, bet fakts ka tie nav vairs vajadzīgi paliek. Vēsturiski ir tā, ka mūsu senči domājams, visi bijuši varen mataini. Senatnē tie tīri labi noderējuši arī kā atbaidīšanās līdzeklis, savā veidā - jo lielāks izskatās priekšmets, jo tas draudīgāks, un apmatojuma palielināšanās radīja šo efektu. Tāpat arī matainums, spalvojums, tīri labi noderēja kā siltuma aizturēšanas veids. Šodien mēs visi valkājam drēbes, bet šie muskuļi un apmatojums tomēr ir palicis mūsos.
  • Ausu muskuļi. Daudz cilvēku māk arvien vēl kustināt ausis, nu nedaudz, bet māk. Mūsu senčiem "kustināt ausis" bija būtiski, lai dzirdētu skaņas, orientētos to virzienā, bet mūsdienās šī īpatnība vairs nav nepieciešama (izteiktā tās formā). Tie, kas šo spēju nav zaudējuši visnotaļ ir tuvāki senčiem nekā mēs, pārējie, tomēr šie muskuļi un to esamība mūsu ķermenī mūsdienās ir pilnīgi bezjēdzīga no praktiskā viedokļa.
  • Gudrības zobi. Cilvēku vairumam šie zobi izaug ļoti vēlu - pēc 20...30 gadiem, kā kuram. To augšanas laikā un arī vēlāk ļoti daudzi vēršas pie zobārsta tieši viņu dēļ. Ēšanas procesā arī viņi nespēlē nekādu lomu un arī citādi nedod nekādu labumu kā vien diskomfortu.
  • Apendikss. Senatnē šis orgāns, kas, principā ir aklās zarnas veidojums, palīdzēja pārtikas pārstrādē. Tajā esošās sulas un fermenti ļoti labi noderēja tam, lai pārstrādātu pārtiku. Mūsdienu cilvēks ēd un uzturā lieto produktus, kuru pārstrādei šis orgāns vispār nav vajadzīgs. Ne velti apendiksa operācijas ir vienas no izplatītākajām un ļoti liela cilvēku daļa ļoti labi dzīvo arī bez tā, neizjūtot nekādu diskomfortu vai veselības problēmas.
  • Astes kauls. Senatnē, ja ticēt evolūcijas niansēm, cilvēkam bijusi aste, tāpat kā tuvējiem radiniekiem - spalvaiņiem pērtiķiem. Tomēr laika gaitā mēs pilnveidojāmies, un aste mums noteikti vairs nav vajadzīga (vismaz vairumam). Evolūcija gajusi uz priekšu, bet šis kauliņš palicis. Piedevām, tā esamība mūsos rada daudz negatīvu aspektu - nokrīti uz pēcpuses, un vari to traumēt un tad sekas ir ļoti nepatīkamas.
Vispār evolūcija ar mums ir izspēlējusi ļoti dīvainu joku, liekot saglabāt daudzas nianses, kas mums nav vajadzīgas un kas pārsteidz. Par to ja iegurņa kaula veidojums būtu 1% pavērsts uz citu pusi, mēs nespētu iet un vēl daudz matemātisku aprēķinu liek domāt un aizdomāties - vai tiešām evolūcija to visu izdarīja vai... tomēr kāds salika cilvēku kā no lego klucīšiem un pielaboja laika gaitā... Šaubos vai patiesību par savu patieso izcelsmi mēs uzzināsim kādreiz. Ticēt vienai vai otrai teorijai paliek katra paša ziņā, bet jāatceras, ka visas teorijas ir izdomājuši paši cilvēki. Diez vai citas dzīvības formas, piemēram, skudras, lāči, arī aizdomājas par šādiem jautājumiem? :)

Nav komentāru: