>.

sestdiena, 2017. gada 29. aprīlis

Dārzeņi un transplantācija

foto: businessinsider.com

Sasniegumi medicīnā notiek ik dienu un katrs no tiem sola ko labu, lai pagarinātu mūsu dzīvi vai lai to uzlabotu kādā veidā. Katrs no tiem reizē ir vienkāršs, bet arī pārsteidzošs. Viss fantastiskais taču patiesībā ir elementārais, ne tā? Orgānu pārstādīšana daudziem cilvēkiem ir devusi iespēju dzīvot tālāk, vēl un nepamest šo pasauli. Tomēr orgānu pārstādīšana ir diezgan sarežģīts process, kopumā, jo vajadzīgs gan orgāns, gan arī saderība, lai nenotiktu orgāna atgrūšana.

Nieres, aknas vai jauna sirds - vispieprasītākās operācijas transplantāciju jomā. Bet, kā jau minēju pirms tam, tā sakot "materiāls" ko pārstādīt ir ierobežots. Ne katrs novēl savu ķermeni pēc dabiskās nāves pārstādīšanai un arī ja novēl, ne vienmēr sanāk uzreiz atrast vajadzīgo cilvēku, kam to nodot, jo arī šeit laiks, kamēr orgāns ir derīgs pārstādīšanai, ir ierobežots.

Ko sasnieguši pētnieki šoreiz ir tik tiešām visnotaļ pārsteidzoši: parasta spināta lapas spēj simulēt sirds darbību un ritmu. Šis atklākjums izdarīts Vorčesteras politehniskajā institūtā, ASV, Masačūsetsas štats.

Pētniekiem nācās ilgi un vairākkārtīgi veikt, sākt, atkārtot pētījumus, taču ir manāms rezultāts un progress visā šajā. Viss process ir diezgan sarežģīts, tāpēc sīkās detaļās neiegrimšu, vien galvenos vadmotīvus pārstāstīt iedrošināšos.

Pētījuma laikā no spinātu lapas tiek izsūknētas visas tur esošās vielas. Paliek praktiski tikai pats lapas, tā sakot, karkass. Lapas karkass sastāv no neitrālas celulozes. Pēc tam pētnieki paņēma daļiņas no cilvēka sirds muskuļa un ievietoja tās lapas karkasā. Pēc vairākām dienām tika novērota minimāla, tomēr ritmiska darbība.

Protams, šie ir tikai pirmie soļi turpmākajos pētījumos, tomēr pats sākums ir visnotaļ cerīgs. Šī, ja tā sakot, tehnoloģija, iesvēl ilgu ceļu līdz nonāks praktiskā pielietojumā medicīnā un orgānu transplantācijā, tomēr tas ir sākums. Pastāv daudz barjeru, ko pārvarēt, un kā viena no pirmajām ir auga un cilvēka saderība un mijiedarbība.

Nav komentāru: