>.

piektdiena, 2016. gada 17. jūnijs

Specefekti un datorspēles

foto: 3dtotal.com

Bez datorgrafikas un animācijas nav iedomājama ne kino, ne arī videospēļu industrija. Liekas, šīs divas jomas iet roku rokā, jo praktiski, pie vizualizācijām strādā vieni un tie paši cilvēki. Nu vismaz zināšanu apjomā bagāti un līdzīgi. Bet tomēr dzīvē viss ir daudz savādāk - kino industrijā izmantotie specefekti ir krietnu laiku priekšā datorspēļu nozares sasniegumiem.

Viss, kas parādās kino, ko mēs redzam fantastikas (un ne tikai) filmās pēc kāda laika tiek izmantots arī datorspēlēs. Bet tikai pēc kāda laika. Iemesls: filmā šo kadru vienreiz uztaisa, sasniedz perfekcionisma virsotni (pēc prasību un budžeta skalas) un... miers. Datorspēlē savukārt, šāda lieta (renderēšana) - vizualizācija, būtu jāveic ik reizi kad kāds spēlētājs atrodas konkrētā vietā, kur vajadzīga ultra-super-lieliska grafika un pārsteidzoša realitāte.

Pašreiz tiek uzsvērtas divas lietas, kas jau redzams kā sasniegums filmās, bet nav vēl pieejams datorspēlēs - ķermeņu (cietības, mīkstuma dinamikas) īpašības, kas filmās ir pārsteidzošā līmenī un... ūdens. Datorspēlēs ūdens vienmēr praktiski ir plakans, bet nekad tāda parādība nenotiek filmās (atskaitot mazbudžeta projektus). Divas no lielākajām īpatnībām, kur kino industrija diktē noteikumus tehnoloģijā, ko izmantos datorspēlēs. Protams, arī šeit ir savi izņēmumi, bet te jāskatās arī uz to, cik vidējs datorspēļu cienītājs var tērēt par datoru, lai paspēlētu vienu spēli un cik tas maksā, cik maksā pats dators un cik maksā videospēle. Filmā - noskaties to un tev nekas nepieder, kā tikai atmiņas. Salīdzinoši divas dažādas tehnoloģijas, tomēr ļoti tālu viena no otras.

Kā piemēru var pieminēt Avatāru, tik populāro Holivudas kasu grāvēju: skaista grafika, lieliski izpildītas detaļas un nianses. Visi filmas specefekti, ja pareizi atceros, kopumā aizņēma ap 1,2 Petabaitiem, ja nejaucu neko. Ik sekundi filmā tiek izmantoti specefekti, kuru kopējais svars datu izpratnē ir 17.28 gigabaiti.

Animācija, 3D TV... tehnoloģijas, kas maina mūsu uztveri un pasauli. Bet tas viss nāk vispirms kino, tikai tad pie datoriem. Dīvaini, jo lai to vizualizētu, tiek izmantoti simtiem, pat tūkstošiem datoru. Bet... laikam jau tik tiešām praktiskums ir labāks nekā uzpūtīga izrādīšanās! Kas labāk - biļete par 10 eiro un atmiņas, iespaidi, vai dators pa 2500 eiro un spēle pa 100 eiro, lai to šad tad paspēlētu, piedevām, ar to palielīties, iespaidos padalīties varēs vien ierobežotā cilvēku lokā, un.. arī tad varēs palikt nesaprasts. Bet kino skatās praktiski katrs!

Nav komentāru: