>.

pirmdiena, 2016. gada 22. februāris

Pasaulē dārgākais sintezētais minerāls

foto: wisgoon.com

Mūsdienu zinātne pārsteidz, citreiz ar atklājumiem, citreiz ar radīšanas spēju. Teorētiski, filozofu akmens arī ir tepat, bet radīts tas gan vēl nav. Un ja būtu, iespējams, tas būtu dārgāks par pašreiz visdārgāko sintezēto minerālu pasaulē - viens grams tā maksā aptuveni no 145 līdz 300 miljoniem ASV dolāru. Iespaidīga summa.

2015. gada nogalē Oksfordas universitātes zinātnieki nāca klajā ar paziņojumu, ka radījuši (sintezējuši) dārgāko minerālu pasaulē. Tas pider endo fullerēnu grupai, kas pirmoreiz radīta tālajā 1985. gadā. Tā sfēriskā molekula sastāv no 60 oglekļa atmomiem (C60), un uztur tuvas saites ar slāpekļa atomu.

Dārgais un univesālais materiāls radīts "Oglekļa Materiālu Izstrādes laboratorijā", kas ir atsevišķa, faktiski, Oksfordas universitātes nodaļa.

Tiek lēsts, ka tā autori jau paspējuši pārdot pirmo šī materiāla paraugu. Kāds par 200 mikrogramiem (1 mikrograms - viena miljonā grama daļa) šī materiāla samaksājis 32 000 ASV dolāru.

Kur to izmantot? Galvenokārt to izmantot var izmantot atompulksteņos, lai tos padarītu par vēl precīzākiem, nekā tie ir mūsdienās. Patiesībā, šim materiālam paredz gaišu nākotni, jo tā perspektīvas ir diezgan plašas un iespējams, vēl pat neaptvertas. Ja to ievietotu GPS ierīcē, tās mazie pulksteņi spētu noteikt ierīces atrašanās vietas precizitāti līdz pat vienam miliimetram. Tad mums nebūtu jādomā, kā tikt galā ar to problēmu, ka mūsdienu GPS ierīces darbojas ar precizitāti 1-5 metriem.

Galvenais uzsvars šim materiāliem tiek likts uz bezpilota automašīnām un bezpilota (droniem) lidaparātiem. Šī tehnoloģija un materiāls ļautu tiem daudz precīzāk un labāk manevrēt un sūtīt datus par atrašanās vietu, kā arī to, ko tie redz un pēc kā vadās vidē. Piemēram, automašīnām kurās nav vadītāja, šī materiāla izmantošana ir vitāla - 2 metri starp pretim braucošiem auto ir būtiska distance avārijai, bet 1 mm ir nekas. Atšķirt šo attālumu arī ir viens no noteicošajiem faktoriem, kāpēc pašlaik bezpilota/bezvadītāja auto ir tik maz.

Cerēsim, ka tehnoloģija atradīs pielietojumu daudz ātrāk un cerams, arī cenas nedaudz samazināsies, jo pretējā gadījumā, bezvadītāja auto būs sasodīti dārgs tā pirmsākumos. :)

Nav komentāru: