>.

pirmdiena, 2016. gada 22. februāris

Mazāk zināmi fakti #2

foto: hahastop.com

Turpinot rakstu sēriju par mazāk (vairāk) zināmiem faktiem ap un par pasauli, ikdienu, vēsturi un... praktiski jebko šai pasaulē.

Vincs Džiligans (Vince Gilligan) bija iecerējis piebeigt Džesija Pinkmana (Jesse Pinkman) varoni jau pirmajā Breaking Bad sezonā, bet... tas tomēr nenotika.

Bils Geitss pabeidza Hārvarda universitāti tikai 32 gadus vēlāk, kad mācības pameta. Viņš bija devis solījumu savam tēvam, ka reiz to tomēr pabeigs, un... turēja solījumu.

Anglijā tika radīts vārds "soccer" (vienkāršāk sakot, futbola Eiropas versija). Tas tika saīsināts no vārda "Association Football" (Futbola Asociācija), kuru vēlāk pārdēvēja par "Assoc Football". Vēlāk to nomainīja vārds "socc", kuram beigās tika pielikta klāt galotne "-er", jo tolaik, 19. gadsimta Anglijā, tā bija sava veida modes lieta tādā veidā censties īsiem vārdiem piedot skanīgumu.

"Pringles" čipšiem ir tik specifiska forma tikai viena iemesla dēļ - lai tie nenolido no konvejiera ražošanas procesa laikā.

Dziesma "Gangnam style" kopumā ir iztērējusi ap 20 000 gadus cilvēku dzīves (4:12 kopējais garums un ap 2,4 miljardi skatījumu; 2015. gada beigu statistika).

No 1912. līdz 1948. gadam Vasaras Olimpiskajās spēlēs zelta, sudraba un bronzas medaļas tika pasniegtas arī tādās kategorijās kā arhitektūra, literatūra, mūzika, māksla un skulptūru darināšana.
1948. gada Vasaras Olimpiskajās spēlēs Alekss Diggelmanss no Šveices (Alex Diggelmann) uzvarēja vienā un tajā pat kategorijā divreiz - saņēma gan sudraba gan bronzas medaļas. Šaubos vai šis sasniegums jebkad vēl tiks pārspēts mūsdienās vai tuvākā, tālākā, nākotnē.

Graca Mačela (Graca Machel) ir vienīgā sieviete pasaules vēsturē, kas bijusi pirmā lēdija divās valstīs: vispirms viņa apprecējās ar Mozambikas prezidentu Samora Mačelu (Samora Machel). Pēc viņa nāves viņa kļuva Nelsona Mandelas (Nelson Mandela), Dienvidāfrikas prezidenta, sieva.

Dažām no Kanādas sauszemes daļām ir mazāka gravitācijas ietekme nekā citviet uz Zemes. Šo fenomenu atklāja 1960tos gados.

Patiesībā, diennakts neilgst 24 stundas, bet gan 23 stundas, 56 minūtes un 4 sekundes. Tieši tik ilgs laiks vajadzīgs zemei, lai tā apriņķotu ap savu asi.

Lielbritānijas karalienei nav vajadzīga britu pasei, lai viņa varētu ceļot. Pase, kas viņai ir izsniegta, ir izsniegta uz "Viņas Majestātes" vārda, un karalienei nav nepieciešams to nēsāt līdzi, lai kurp dotos vai ceļotu. Visiem pārējiem karaliskās ģimenes locekļiem, ieskaitot Edinburgas hercogu un Velsas princi, pase ir nepieciešama un bez tās - nekur.

2008. gadā veiktais pētījums Lielbritānijā parādīja diezgan šokējošus datus: 58% pusaudžu uzskata, ka Šerloks Holmss bija reāla personība... un 20% domā, ka tāda Vinstona Čērčila nemaz nebija.

Amerikas karogs, kurā ir 50 zvaigznes, radās Ohaijo vidusskolā. To radīja kāds no turienes audzēkņiem kā klases projektu. Skolotājs par to viņam ielika "B" atzīmi.

Nav komentāru: