>.

pirmdiena, 2016. gada 22. februāris

Filmas "Terminālis" protežē

foto: click.ro

Domāju, ka daudzi būs redzējuši vai vismaz, dzirdējuši par filmu "Terminālis" (Terminal, ASV, 2004. gads), kurā Toms Henks spēlē kādu Viktoru Navorski - cilvēku, kas palicis bez savas valsts un tāpēc, ka viņa valstī (Krakozijā) notiek civilkarš, turp atpakaļ arī nevar doties. Tātad, viņš iestrēgst lidostā, nespējot pamest to. Tā nu viņš spiests uzturēties JFK lidostā turpmākos 6 mēnešus. Stāsts ir lielisks, filma burvīga. Izrādās, ka šim stāstam ir arī patiess protežē, no kura, visticamāk, šī filma un scenārijs arī radies.

Bildē redzamo vīrieti sauc Mehrans Karimi Nasserī (Mehran Karimi Nasseri). Viņu padzina no Irānas 1977. gadā, jo viņš aktīvi protestēja pret toreiz valdošo valsts varu un tās galvu - Mohammandu Reza Pahlavi. Pēc ilgas cīņas un pieteikumu iesniegšanas dažādās valstīs, Beļģija viņam beidzot dod bēgļa statusu.

1986. gadā viņš nolemj pārcelties uz Lielbritāniju. Tomēr, ceļojot turp, viņš pazaudē visus savus dokumentus. Un bez dokumentiem viņš nevar tikt ielaists reisā uz Londonu. Viņu piespiedu kārtā atgriež Francijas varas iestādēm, jo tieši franči bija tie, kas viņu arestēja pirmie. Tie viņi savukārt atbrīvo, jo lidostā uzturēties viņš drīkst, lai arī viņam nav nekādu papīru vai personas apliecinošu dokumentu par to, no kurienes viņš vispār ir, kāds ir viņa vārds. Tāpat arī par bēgli viņš nevar pieteikties nevienā no valstīm - personas apliecinošu dokumentu nav. Tā nu viņš uzsāk dzīvot 1 Terminālī, Čārlzs de Gaula Starptautiskajā Lidostā, Francijā.

Laiks iet, un pienāk 1992 gads. Lidostā nodzīvoti 6 gadi. 1992. gadā notiek tiesa, kas paziņo to, ka viņš valstī ieradies legāli, un līdz ar to viņu nedrīkst padzīt no lidostas teritorijas, bet reizē nevar arī dot atļauju iziet no tās.

Un laika gaitā viss sarežģījās vēl vairāk. Viņš cenšas iegūt jaunus dokumentus, un Beļģija būtu gatava tos izsniegt, ja vien viņš ierastos pie tiem pats, klātienē (ko izdarīt viņš protams, nevar). Un, Beļģijai ir vēl viens likums - patvēruma meklētājs, bēglis, kas brīvprātīgi pametis valsti, un ieradies citviet, vairs nedrīkst atgriezties Beļģijas teritorijā.

Tā nu sanāca, ka Naseri kungs 1 Terminālī nodzīvoja... veselus 17 gadus.

Viņš savu laiku īsināja lasot, rakstot savu dienasgrāmatu un studējot ekonomiku. Pārtiku viņam želsirdīgi deva lidostas darbinieki.

Links wikipēdijā (angliski)

Diez, vai kāds no mums varētu šādi nodzīvot 17 gadus? Laikam jau nē, jo tam ir vajadzīga ļoti liela pacietība. Zaudēt 17 savas dzīves gadus... iespējams, labākos, esot iesprostotam lidostā ir gandrīz vai cietumsodam pielidzināms laika pavadīšanas veids. Tikai... apstākļu un liktens ironijas pēc!

Nav komentāru: