>.

otrdiena, 2013. gada 30. aprīlis

S.K. apcietināts!

Spānija, Madride.
Nīderlandes pilsonis, kas tika arestēts Spānijā, tiek turēts aizdomās par noziegumu, ko varas iestādes uzskata par lielāko kiberuzbrukumu visa interneta vēsturē. Viņu izdos Nīderlandei 10 dienu laikā. Tas viss tiek darīts saskaņā ar Spānijas tiesas spriedumu/lēmumu.

Aizdomās turamais, kura identitāte tiek turēta noslēpumā, aiz sevis atstājis, tā sakot, tikai iniciāļus - S.K, tika nopratināts sestdien, Madrides nacionālajā tiesā. Viņu arestēja jau nedaudz iepriekš, un viņš piekrita sadarboties ar varas iestādēm. Par to ziņo kāds no tiesu darbiniekiem, kurš vēlējās palikt anonīms.

Tomēr, pasaulē valdot informācijas laikmetam, daudzi jau ir "izpīpējuši", ka aizdomās turamā vārds ir Svens Olafs Kamphuis (Sven Olaf Kamphuis). Līdzīgās domās par aizturētā personību ir arī laikraksts The New York Times.

Policija norāda, ka 35 gadus vecais aizdomās turamais savas pretlikumīgās darbības veicis no bunkura, kas atrodas Spānijas ziemeļaustrumos. Viņam tāpat piederējis arī minivens (mikroautobuss), kurš ļāvis būt mobilam un piekļūt praktiski jebkuram resursam pasaulē, lai kur arī pats aizdomās turamais atrastos. Arestēts viņš tika ceturtdien, Granolleras pilsētā, 35 kilometrus uz ziemeļiem no Barselonas.

Viņu apsūdz uzbrukumos Spamhaus - apvienībai, kas galvenokārt tendēti uz spama ierobežošanu tīmeklī (svara zaudēšanas tabletes un citi medikamenti no tā sakot, melnā tirgus).

Nīderlandes policija brīdināja Spānijas kolēģus jau martā, par iespējamo liela mēroga DoS (denial of service) uzbrukumu, kas nāk kaut kur no Spānijas teritorijas. Uzbrukumu mērķis bija dažādi serveri Nīderlandē, Lielbritānijā un arī ASV.

DoS tipa uzbrukumi pārslogo serveru darbību ar nevajadzīgiem pieprasījumiem, trafiku, aizliedzot tiem izpildīt vajadzīgās darbības. Šāda tipa uzbrukumi, kas piemēram tendēti uz ASV banku mājaslapām parasti rada datu apjomu, kas sasniedz aptuveni 100 miljardus bitu sekundē. Spamhaus lapai veiktie uzbrukumi bijuši trīskārš lielāki (aptuveni 300 miljardi bitu sekundē).

Nozieguma atklāšanā sadarbojušās gan Nīderlandes, gan Vācijas, gan Spānijas un protams, arī ASV varas iestādes.

Nav komentāru: