>.

pirmdiena, 2013. gada 29. aprīlis

Bērni un deguna urbināšana

Foto autors
Mazi bērni (ne vienmēr) un deguna urbināšana, kā izrādās, nebūt nav tik traģiska, kā uzskatīts līdz šim. Nē, protams, tam ir savi blakusefekti, bet izrādās, ka arī pozitīvi. Kanādas bioķīmijas profesors izpētījis, ka urbinot degunu un "uzkožot" to, kas tajā atrasts, var arī dot labumu cilvēka (bērna) veselībai.

Nu tā vismaz tiek apgalvots pētījuma rezultātos.

Skots Nappers (Scott Napper), kurš ir profesors Saskatčevanas universitātē izvirzījis teoriju, ka degunā esošās gļotas, kuras tā sakot, sagūsta mikrobus un baktērijas pirms tie nonāk mūsu ķermenī, var izrādīties  noderīgas arī imūnsistēmas treniņiem, lai tā efektīvāk apgūtu cīņu ar mikrobiem.

Viņš vēlas izveidot eksperimentālu grupu, kuras dalībniekiem tiktu dotas īpašas molekulas. Pusei no dalībniekiem būtu jāurbina degunu un jānašķējas ar tur atrasto. Tas ļautu izpētīt to, kā cilvēka ķermenis reaģē uz gļotām un īpaši pievienoto molekulu.

"Domāju, ka atrast brīvprātīgos, kas piedalītos šāda tipa eksperimentā vien jau ir nopietns izaicinājums," viņs smejoties pastāstīja Kanādas preses pārstāvjiem. "Vēl vairāk tas ir grūti, jo cilvēki nezin, kurā no abām grupām viņi tiks iekļauti (tajos kas urbina un ēd, vai tikai kas piedalās)".

Zinātne vienmēr pārsteidz, tomēr, daži no eksperimentiem un teorijām savā būtībā aiziet tālu aiz morāles un vispārpieņemtajām normām. Lai gan, no otras puses - viss ģeniālais ir vienkāršs un iespējams, ka cilvēka ķermenis tik tiešām ir tik unikāls, ka tas spēj mācīties pats no sevis!

Nav komentāru: