>.

piektdiena, 2012. gada 14. decembris

Zivtiņu rotaļas

foto:newscientist.com

Daba. Nevienam nav noslēpums, ka cilvēks par savu planētu zina mazāk nekā par kosmosu. Tad nu vēl viena lieta, kas skaitās jaunums. Te gan jāsaka, ka ziņa ir par vairošanos un intimitāti dabā. Galvenajā lomā – mazās tropu zivtiņas, kuras ieguvušas latīnisko vārdu Poecilia mexicana. Izrādās, ka tēviņi, lai palielinātu savas izredzes pāroties ar mātītēm, izmanto diezgan īpatnēju metodi: viņi cenšas satuvināties, intīmā sfērā, ar citām sev līdzīgām zivtelēm, pie kam, viņu dzimums nebūt nav svarīgs. Tādejādi, pēc pētnieku domām, mātītes uzskatāmi pievērš lielāku uzmanību tiem tēviņiem, kas šādi rīkojas. Pētījuma pilns atstāsts lasāms žurnālā Biology Letters, bet īsāku apskatu atkal mums dod ScienceNow.

Tēviņi, kuri citkārt mātītēm īpaši neliekas pievilcīgi, lai ar tiem pārotos, izmanto šo taktiku, un tādejādi iegūst visus laurus. Savādi, bet tas darbojas. Viņi sāk spēlēties ar citiem (pārsvarā sava dzimuma) īpatņiem, un dara to tieši tādā pašā veidā, it kā censtos pāroties ar tiem. Veic tieši tās pašas darbības. Un te notiek kas dīvains: mātītes, redzot šādu uzvedību sāk tiem pievērst uzmanību. Un laika gaitā šī vēlme paliekot vēl izteiktāka. Tātad, jo ilgāk tiek spēlēts teātris no tēviņa puses, jo lielāka vēlme rodas mātītē tieši ar viņu pāroties un veidot pēcnācējus.

Skaidrojams, tas iespējams ir ar to, ka Poecilia maxicana zivteļu sievišķais dzimums savu izvēli izdara parasti no kopējā viedokļa – sveša pieprasījuma. Jo vienam indivīdam lielāka piekrišana, jo arī ikviena, kas tuvumā, vēlas tieši viņu par savu partneri. Tēviņu viltus rīcība no viņu viedokļa tiek uzskatīta par veiksmes pierādījumu, ka viņš spēj atstāt pēcnācējus un arī to, ka viņš ir fiziski gatavs šim procesam.

Agrākais uzskats, ka iekāre rodas, ja tēviņi savas simpātijas izrāda tikai mātītēm bijis tomēr nepareizs. Nu vismaz šo zivtiņu pasaulē viss notiek savādāk nekā pārējā pasaulē!

Nav komentāru: