>.

trešdiena, 2012. gada 12. decembris

Lingvistikas stunda


Brigama Janga universitātes lingvistus ieinteresējuši Jūtas (ASV) štata iedzīvotāji un tas, kā viņi izrunā burtu „t”. Izrādās, izrunājot šo burtu viņi rīkojas citādāk nekā pārējie amerikāņi. Izrunājot pazīstamo „t” burtu viņi to faktiski reducē. Viss sīkāk tas ir aprakstīts arī žurnālā American Speech, bet uzlasīt to var arī elektroniskajā versijā universitātes mājaslapā.

Lieta tāda, ka „t” burta reducēšana principā ir ļoti izplatīta visā angļu valodā. Dažādos vārdos tas notiek dažādās toņkārtās. Piemēram, izrunājot vārdu „often”, ļoti reti kurš reducē burtu T, bet tādos vārdos kā „mountain” tas notiek daudz retāk. Kā izrādās, šī esot ļoti jauna tendence.

Vairums amerikāņu izrunājot burtu „t” gaisu izelpo caur degunu, bet vairums Jūtas iedzīvotāju to dara caur muti.

Šeit meklējama arī sakritība. Pēc pētījuma datiem sanāk, ka „t” reducēšana un izelpa caur muti novērojama Jūtas štata daiļā dzimuma pārstāvēs, kuru vecums ir 20-30 gadi. Tātad, pašlaik visaktīvākā iedzīvotāju daļa, ja tā varētu teikt.

Pēc lingvistu domām, šeit redzams tas, ka izmaiņas valodā visbiežāk sākas un notiek tieši ar sievietēm un viņu spēju, ieradumus, izrunāt vārdus, zilbes, burtus.

Šeit jāiestarpina viena atsauce: Valspeak – dialekta veids, kas uzskatāms par fenomenu, radies kā sociāli – kulturāls dialekts Kalifornijā 80-tajos gados.

Tātad, sievietes vēl vairāk maina pasauli. Vairāk, nekā domāts līdz šim!

Nav komentāru: