>.

svētdiena, 2012. gada 9. decembris

Zaļgana galaktika

foto: scitechdaily.com



Astronomija. Atkal jaunums, šoreiz, diezgan unikāls, proti, atklāta jauna veida, tipa, galaktika, kura tās apjomā spīd ar zaļganu gaismu (jau iesaukta par Zaļajiem zirnīšiem). Tas, pēc astronomu vārdiem, ir ļoti neparasti un ļoti rets gadījums. Iemesls tam, ka galaktika izstaro zaļu gaismu ir... supermasīva melnā cauruma klātbūtne. Tieši šis vaininieks atrodas zvaigžņu kopojuma viducī un rada šādu unikālu gaismu. Šis pētījums un viss ar to saistītais publicēts arī izdevumā Astrophysical Journal. Īsāks izklāsts pieejams arī Space.com.

Astronomu grupa no izpētes centra „Gemini”, kuras vadībā atrodas Miša Širmers (Mischa Schirmer), atklāja šo nelielo galaktiku Ūdensvīra zvaigznājā. Tās koda nosaukums – J2240, un atrodas tā ļoti tālu – 3,7 miljardus gaismas gadu no mums.

Praktiski viss, kas atrodas galaktikā, izstaro zaļganu gaismu. Vēlākie pētījumi lika secināt, ka zaļganā gaisma rodas pateicoties tam, ka supermasīvais melnais caurums ar visu savu rentgena starojumu liek jonizēties skābekļa daļiņām, kas vēl atrodas starpzvaigžņu telpā esošajās gāzēs. Šis melnais caurums atrodas izpētāmās galaktikas pašā viducī, centrā, un burtiski aprij visu, kas nonāk tā tuvumā. Reizē notiek arī cits process – galaktika izstaro rentgena starus ar ļoti augstu enerģētisko lādiņu, kas liek burtiski uzsilt apkārtējai telpai.

Nekāds jaunums, ka šādi supermasīvi melnie caurumi meklējami daudzās galaktikās, tomēr nevienā līdz šim atklātajās nenotiek šādi procesi kā šeit. Arī rentgena starojums parasti nav tik intensīvs, lai liktu uzkarst starpgalaktikā esošajām gāzēm.

Pēc gandrīz miljarda galaktiku analīzes tika nonākts pie secinājuma – šī galaktika ir savā veidā unikāla. Unikāls un arī reizē skaists astronomiskais objekts. Jāsaka gan, ka kaut cik līdzīgi objekti ir visumā – aptuveni, pēc aplēsēm, esot 16 līdzīgi objekti, taču neviens neatbilst identiski šai galaktikai.

Kas skar melno caurumu galaktikas vidū tad izrādās, ja ticēt astronomiem – tas esot kļuvis mazāk aktīvs nekā tas bijis kādu laiku (noteikti miljonus gadu) atpakaļ. Šeit arī rodas vēl kāda mīkla un prāta lauzīšana astronomiem – kas tieši izsauc melnā cauruma aktivitātes krišanos – neskaidrs. Un kā tas vispār iespējams – arī neskaidrs. Kā saka, katrs atklājums dod kādu jaunu mīklu un nesapratni cilvēku prātos. Tomēr patīkami redzēt ko skaistu un unikālu reizē!


Nav komentāru: