>.

pirmdiena, 2012. gada 10. decembris

Patriks Mūrs

foto: wikipedia.org




Anglijas dienvidos, 89 gadu vecumā mūžībā aizgājis britu astronoms Patriks Mūrs. Par viņa nāves iemesliem pašlaik nekādu ziņu nav. Zināms vien tas, ka viņš jau kādu laiku bija slims un nesen tika ievietots arī slimnīcā. Kad tapa skaidrs, kad ārstēšana nekādus rezultātus nedod, pētnieks izteica vēlmi savas pēdējās dienas pavadīt savā mājā – Selsijas pilsētā (Selsey).

Pazīstamais astronoms dzimis 1923. gadā, Londonā. Pasaulē slavens viņš kļuva pēc Otrā pasaules kara: uzmeistarojot spoguļteleskopu viņš sāka pētīt mūsu tuvāko kaimiņu – Mēnesi. Pētīja un sāka veidot tā virsmas karti. Vēlākos gados viņš izveidoja arī Venēras, Neptūna virsmas kartes. Faktiski visas Saules sistēmas planētu kartes un arī Visuma karte ir viņa ideja.

Mūrs piedalījās arī sagatavošanās darbos, kas amerikāņu astronautus nogādāja uz Mēnesi. Viņš tiek uzskatīts arī zinātnes popularitātes vairotājs. Uzskatāmi rādīja un popularizēja zinātni kā tādu, piesaistot tai arvien vairāk cilvēkus.

Kopš 1957. gada aprīļa viņš vadīja „BBC” programmu „Naksnīgās debesi” („The Sky at Night”). Šo programmu viņš vadīja tik ilgi, ka iekļuva arī Ginesa rekordu grāmatā kā visilgāk strādājošais vienas programmas vadītājs. Viņš sarakstījis daudz grāmatu par astronomiju un arī dažus zinātniski fantastiskus stāstus.

2001. gadā Mūru iesvētīja bruņinieku kārtā. Lielbritānijas karaliene uzslavēja viņa nopelnus un ieguldījumu zinātnē.

R.I.P.

Nav komentāru: