>.

ceturtdiena, 2012. gada 20. decembris

Torrenti nav pirātisms?

foto:bittorent.org


uTorrent un BitTorrent failu apmaiņas autors – korporācija BitTorrent sākusi kampaņu – „BitTorrent – Pirātisms?” (Does BitTorrent = Piracy?). Par to informē TorrentFreak. Kampaņas mērķis ir parādīt to, ka visiem zināmais protokols nekalpo tikai kā pirātisma vairotājs, bet tiek izmantots arī daudz legālākiem mērķiem.

BitTorrent izveidotāji ir sagatavojuši arī mājaslapu kurā tiek uzskaitīts tas, kādās legālās lietās tiek izmantots šis protokols un šī sistēma.

Kā piemērs tiek minēts tas, ka caur šo protokolu tiek izplatīti arī dažādi literatūras šedevri – Russo romāni, Šekspīra lugas, Darvina darba augļi un pat Čārlija Čaplina kinošedevri. Kā atbalstītājs legālajai p2p daļai tiek minēta arī „Wikipedia”, kas, izmantojot šo protokolu ietaupa uz videotranslāciju rēķina. Arī Facebook un Twitter izmanto šo protokolu. Tā kā, redzams, ka arī sociālajā sfērā tomēr neiztikt bez šī pirātismu ieguvušā protokola tēla.

Protams, arī datorspēles nekur tālu neatpaliek. Kā vienu no galvenajiem šī protokola izmantotājiem var minēt Blizzard, kas radījusi spēli World of WarCraft. Ar p2p protokolu tiek izdoti jauni ielāpi (patch) un arī spēles papildinājumus (expansions) iespējams iegūt izmantojot tieši šo protokolu (failu apmaiņas veidu).

Mūziķi, kas iesāk savu darbību arī labprāt izmanto tieši p2p, lai popularizētu sevi. Tāpat bezmaksas programmu autori pielāgojas p2p, lai izplatītu programmas, daudzas no kurām kļūst ļoti populāras.

Nobeigumā tiek piedāvāta statistika: 2012. gada pirmajos sešos mēnešos, izmantojot p2p (BitTorrent) protokolu tika ielādētas aptuveni 124 miljoni dziesmu, pie tam, legālā formā (pirktas).

Atgādināšu, ka failu apmaiņas protokols BitTorrent tika radīts 2000šo gadu sākumā. Par tā autoru tiek uzskatīts amerikāņu programmētājs Brems Kohens (Bram Cohen). Vēlāk viņš nodibināja uzņēmumu BitTorrent Inc, kas radījusi tādas failu apmaiņas programmas kā uTorrent un BitTorrent.

2012. gada janvārī, pēc atkal dažādiem statistikas datiem, aptuveni 150 milnoju cilvēku bija saistīti, tieši, ar šo protokolu un tā izpausmes veidiem.

Nav komentāru: