>.

piektdiena, 2012. gada 21. decembris

Ipad kā atmiņas mērierīce


No progresa muļķībās. Daudzi teiks, ka šīs lietas gan ir saistītas, bet nu tas kā kuram. Šoreiz par pelēm un par Ipad. Izrādās, amerikāņi visā iet līdz galam un šoreiz ir iemācījuši peles lietot Ipad. Tas notika atmiņas trenēšanas un izpētes nolūkos, ko amerikāņu biologi publicējuši, kā atskaiti, žurnālā Behavioural Processes.

Eksperimenta laikā uz vienas no sienām tika izvietoti dažādi zīmējumi, apļi, kuru krāsojums bija dažāds, bet otra siena bija skārienjūtīgs Ipad ekrāns. Pelēm vajadzēja iegaumēt šīs bildes lai vēlāk tās atkārtoti saliktu uz skārienjūtīgā ekrāna. Vienā gadījumā, kad bildes sakrita, grauzējiem vajadzēja pieskarties ekrānam, bet citā – ja nebija tā, kā iepriekš, nedarīt neko. Te atkal parādījās interesants fakts – ja pazuda kontakts ar skārienjūtīgo ekrānu, peles ar uzdevumu nespēja tikt galā tik labi.

Patiesībā, līdzīgu tehnoloģiju izmantošana atmiņas pētījumos nav nekas jauns. Šoreiz tikai jauns ir tas fakts, ka tiek izmantots brenda produkts – Ipad. Iepriekš jau ir veikti pētījumi ar infrasarkanajiem sensoriem, tomēr tie ļoti slikti sadzīvoja ar pelēm, jo peles tos ātri vien nosmērēja un tie vairs nedarbojās, kā plānots – pelēm taču ir garas un samērā cietas ūsas. Skārienjūtīgie ekrāni tīri labi sadzīvo arī ar ūsām. Un ne tikai!

Nav komentāru: