>.

pirmdiena, 2012. gada 10. decembris

Dinozauru sencis?



Paleontologi atklājuši dažus kaulus, kuru aptuvenais vecums tiek lēsts ap 243 miljoniem gadu. Tas nozīmē, ka tie varētu piederēt vienam no pirmajiem dinozauriem, kas dzīvojuši uz zemes. Pētnieku darbs ir publicēts žurnālā Biology Letters. Īsāks atstāsts lasāms arī Vašingtonas universitātes mājaslapā.

Pētnieku izpētes objekts tika atrasts mūsdienu Tanzānijas teritorijā jau tālajā 1930. gadā. Līdz šim šie pāris kauli tika uzglabāti Dienvidāfrikas muzejā. Jaunie kauliņi nu pieder īpatnim, kam no dots nosaukums Nyasasaurus.

Interesanti ir tas, ka par šiem kauliem paleontologi zināja jau sen, tomēr to saikni ar dinozauriem izdevies noteikt tikai tagad.

Kauliem – vienam pleca kaulam un pāris mugurkaula gabaliem, ir tādi pati struktūra kā citiem atrastajiem dinozauru kauliem. Tomēr ir arī atšķirības – tie ir nedaudz savādāki, vien jau tā dēļ, ka to vecums ir daudz lielāks nekā līdz šim apsekotajiem.

Jāsaka, ka vieta, kur atrasti šie kauli, ir ļoti bagāta, jo jau iepriekš šeit tikuši atrasti ļoti veci kauli. Šeit atrastas arī Asilisaurus atliekas, kas ir ļoti sens reptilis, un pēc pētnieku domām ir ķirzakveidīgo grupas radiniece, bet nav uzskatāma par dinozauru.

Pirmie, kurus uzskata par dinozauriem ir Eoraptor un Eodromaeus. To atliekas (fosilijas) tika atrastas mūsdienu Argentīnas teritorijā un tiek datētas ar nedaudz agrāku laiku – proti, 230 miljoniem gadu.

Vai tiešām šoreiz atklāts dinozauru sencis? Nu tas, no kura radās pārējie, mums tik ļoti daudz zināmie (no filmām un grāmatām)? 

Nav komentāru: