>.

svētdiena, 2012. gada 9. decembris

Asteroīds Vestla

foto: Nasa.gov
 


Kosmiskais aparāts „Dawn” nofotografējis uz asteroīda Vesta neparastas iežu formas. To izcelsmi pašlaik nespēj izskaidrot neviens no planētas pētniekiem šajā lauciņā. Ziņa par to publicēta arī Nasa mājaslapā. Tur pat arī var atrast fotogrāfijas, kurās redzami šie iežu veidojumi. Veidojumos esošās taisnās līnijas tiek identificētas ar iežu, smilšu vai citas cietas substances, pārvietošanos pa „saimnieka” virsmu. Pārsvarā, šajā gadījumā, tās ir smiltis. Citviet redzamas V veida formas plaisas, kuras viena ar otru savienojas. Tās vietām paliek dziļākas, vietām seklākas un galos parasti veido plakanu iedobi, formu.

Nav skaidrs, kas varēja veidot šādas iežu formas uz asteroīda, jo uz Zemes šādas formas parasti atstāj tikai ūdens kustība. Arī uz kaimiņa Marsa senāk tika atklātas līdzīgas pēdas, bet arī šeit jāsaka, ka pat Marsa V veida skrāpējumi izsauc daudz strīdus un domstarpības.

Daži uzskata, ka šeit tik tiešām vainojams ūdens, citi – tie radušies ogļskābās gāzes kustības ietekmē. Pastāv vēl arī trešais variants – tie radušies citu apstākļu iespaidā. Kādu – neviens nespēj izskaidrot.
Kosmiskais aparāts Dawn jau iepriekš devis savu ieguldījumu dažu mīklu risināšanā, proti, tas nesen sniedza informāciju par to, ka uz asteroīda Vestla, kuram nav atmosfēras, arvien notiek erozija. Kas ir neparasti, jo iepriekš nekas tāds netika novērots. Šeit atkal radusies viena versija par to kāpēc tas tā, proti – uz Vestlas asteroīda pie erozijas vainojams asteroīdu it kā aizsargājošais magnētiskais lauks.

Nav komentāru: