>.

svētdiena, 2012. gada 9. decembris

Galaktiku sadursme



Kosmiskais draugs, ko visa pasaule dēvē par „Habblu” (teleskops), izdarījis diezgan labus uzņēmumus kādam astronomus, un ne tikai, satraucošam notikumam – gredzenveida mākoņainu apgabalu, kas palicis pāri pēc tam, kad vienas galaktikas (NGC 922) centram cauri izspraucās neliels zvaigžņu sakopojums. Principā, nevar teikt, ka caur vienu galaktiku izgāja cita, bet nu cilvēkiem, kas no astronomijas ir tāli, tas būtu vispieņemamākais skaidrojums pāris vārdos.

Vairāk foto pieejami oficiālajā Habbla mājaslapā, kur arī visi šie attēli pieejami augstā izšķirtspējā. Tur arī redzams, kā sarkanīga substance (gāze) ieskauj visu galaktikas NGC 922 perimetru. Kāpēc gāze sarkana? Tā atrodas tādā temperatūrā, ka ir jonizēta, un viss ūdeņradis tajā vienkārši... peld. Un kā zināms, tieši ūdeņradi uzskata par vienu no vielām, kurš piepilda starpzvaigžņu telpu.

Cauri NGC 922 izšāvās daudz mazākos izmēros esošā galaktika, kas tiek apzīmēta ar kodu 2MASXI J0224301-244443. Pēc šī zīmīgā notikuma NGC 922 aizsākās jaunu zvaigžņu formēšanās process. Skatoties uz šo vietu ar caur rentgena spektru redzams, kā zilie mākoņi izplešas pa visu galaktiku, kas apzīmē jaunu zvaigžņu aizdīgļus.

Protams, tas nav nekas jauns, jo līdzīgi gadījumi ir novēroti, taču, kosmoss ir īpašs ar to, ka identiskus gadījumus nevar sastapt, tie visi ir unikāli un līdz ar to arī foto - neatkārtojami.

Mājaslapa foto: Hubble lapa

Nav komentāru: