>.

pirmdiena, 2012. gada 10. decembris

Alfa Centauras noslēpums

 foto: daviddarling.info




Astronomi, izmantojot matemātisku modelēšanu nonākuši pie secinājuma, kādā veidā divzvaigžņu sistēmas, līdzīgas kā Alfa Centaura, vispār rodas evolūcijas procesā un kā tās pastāv turpmāk. Izrādās, ka viss rodas no trīsvienības – trīs zvaigžņu savienības, kurā laika gaitā tiek zaudēta viena no... „māsām”.

Darba, modelēšanas, rezultāti, kas gan uzskatāmi par teoriju, publicēti arī žurnālā Nature, bet īsāku ieskatu tajos dod Science Now.

Divzvaigžņu sistēmas ir ļoti labi pazīstamas astronomiem. Tāda savā būtībā ir arī Zemei tuvākā zvaigžņu sistēma – Alfa Centaura. Šīs sistēma patiesībā ir trīszvaigžņu, agrāk bijusi, savienība, kurā nu palikušas divas galvenās zvaigznes, kuras arī mūsdienās kolorizē šo vietu. Sistēma sastāv no divām, vienai ap otru riņķojošām zvaigznēm  – viena ir tumšāka, otra – gaišāka. Vienu no otras tās šķir salīdzinoši neliels attālums – vien „nieka” piektdaļa gaismas gada. Būtiski šeit ir tas, ka spožākā zvaigzne patiesībā ir divas tuvu esošas zvaigznes – Alfa Centaura A un Alfa Centaura B.

Astronomi noskaidrojuši, ka sistēmas, kas līdzīgas Alfa Centaura, kurās zvaigžņu pāri atrodas ļoti lielos attālumos viena no otras, rodas trīszvaigžņu sistēmas sabrukuma rezultātā. Notiek zvaigžņu satuvināšanās, no pievelkas galvenokārt divi objekti, un divi spēcīgākie izgrūž trešo, tā sakot, „lieko” prom no sev tuvās apkārtnes. Viss tas notiek tikai iekšējās orbītas gravitācijas spēku ietekmē.

Rezultātā rodas stabila sistēma, kurā visu nosaka vecie gravitācijas likumi un savstarpēja pievilkšanās (un arī atgrūšanās).

Vēl pavisam nesen sistēmā Alfa Centaura tika atklāta eksoplanēta, kuras masa ir līdzvērtīga Zemes masai. Planēta riņķo ap zvaigzni Alfa Centaura B ar periodu, kas izsakāms vien 3 zemes dienu garumā. Pilns apriņķošanas cikls tikai trīs dienās – neticami, bet fakts, lai gan izmēri ir līdzvērtīgi Zemei!

Nav komentāru: