>.

otrdiena, 2012. gada 20. marts

Vai konēt Knutu?


foto: whitegadget.com

Pētnieki no Teksasas (ASV) lauksaimniecības-tehnoloģiju institūta ir paziņojuši, ka viņiem radusies kāda interesanta doma – proti, tie vēlas klonēt balto lāci Knutu (Berlīnes zoodārza iemītnieks). Tieši pētnieks Marks Vesthasins ir ar dziļu pārliecību, ka tas būtu ne tikai interesanti, bet arī... noderīgi.
Marks paziņoja, ka viņaprāt, klonēt balto lāci ir ne tikai iespējams teorētiski, bet arī tīri praktiski. Vienīgi, pašlaik netiek nekādas ziņas sniegtas par to, kā Berlīnes zoodārza darbinieki atsaucas par šo amerikāņu zinātnieka izteikto vēlmi.
Šajā sakarā ir vēl kāds interesants fakts, kas varētu kavēt visa šī projekta, ieceres izpildi: pirmkārt, šo ideju nekomentē arī Vācijas vadošie biologi un ģenētiķi, jo Knuts aizgāja balto lāču paradīzē jau pirms gada – 2011. gada 19. martā. Toreiz viņa dzīves garums bija četri gadi. Nāves iemesli tika minētas nelabojamas izmaiņas smadzeņu darbībā, kas vēlāk radīja infekciju.
Un vēl interesanti ir tas, ka savulaik tik populārais lācēns vāciešiem bija tik mīļš, ka tika veikta aptauja: ko darīt ar tā ķermeni, kad tas būs aizgājis uz otru pusi. Viena no galvenajām domām bija sekojoša: no tā vajadzētu uztaisīt izbāzeni un ļaut publiskai apskatei ikvienam interesentam. Tomēr, vāciešu konservatīvisms ņēma virsroku un dzīvniekam tika ļauts mierīgi atdusēties mierā.
Jāsaka, ka amerikāņu pētniekam, Markam Vesthasinam jau ir pieredze dzīvnieku klonēšanā: ar kolēģiem kopā esot veiksmīgi paveikti klonēšanas darbi aļņu, kazu un mājas kaķa ziņā.
Cik reāla un vajadzīga būs Knuta klonēšana, grūti teikt, tomēr skaidrs ir viens – oriģināla slavu tas noteikti neiegūs!

Nav komentāru: