>.

piektdiena, 2011. gada 24. jūnijs

Baložu intelekts

foto: realbollywood.com

Bez kā nav iedomājama neviena lielpilsēta? Bez auto, bez cilvēkiem, sastrēgumiem? Nē, bez baložiem. Un izrādās, arī tie spēj adaptēties un tiem ir kāda unikāla spēja. Vismaz tā nu tagad ir noskaidrots. Pilsētas baloži spēj diezgan ātri atšķirt cilvēkus: viņi spēj pazīt tos, kas potenciāli uzskatāmi par tiem, kas viņus pabaros no pārējiem. Pētījumā iegūtie rezultāti ir arī izlasāmi žurnālā Animal Cognition.
Pētījums bija sadalīts divās daļās: sagatavošanās fāze un pati testēšanas fāze. Sagatavošanās daļā divas grupas : divas sievietes un vīrietis un sieviete. Viņi devās uz parku un vieni izturējās neitrāli pret putniem, bet otri tos atgaiņāja, dzina prom. Ārēji visi dalībnieki tika sagatavoti vizuāli atšķirīgi – katram no tiem mētelis bija citā krāsā. Eksperimenta otrajā daļā tie, kas viņus atgaiņāja pirms tam, sāka uzvesties pretēji – centās būt/izturēties neitrāli pret tiem, tomēr, baloži no viņiem izvairījās vienalga lai kas.
Putni spēja atcerēties cilvēkus un to, kā tie pirms tam pret tiem izturējušies. Līdz ar to, viņi spēja noskaidrot tos, pie kā varētu doties un gaidīt kādu cienastu. Eksperimenta laikā brīvprātīgie mainījās arī ar mēteļiem, tomēr baložus tie nespēja apmānīt: viņi tāpat uzturējās tuvāk tiem, kas varētu būt viņu barotāji daudz labprātāk nekā pie tiem, kas reiz viņu atgaiņāja.
Eksperiments pierāda to, ka baloži nemaz nav tik lieli muļķi, kā tas tiek uzskatīts vispārpieņemtās lietās. Tomēr, lai nu kā, jāatzīst, ka pārāk augsts intelekts šiem putniem arī nav. Jāsaka, ka viņi nespēj atšķirt cēloni-sekas principus (darbībās ar fiziskiem priekšmetiem). Ar šādiem izmēģinājumiem ļoti labi galā tiek vārnas un papagaiļi, kas uzskatāmi par izcilniekiem šajā jomā. Baloži – nespēj šādas lietas veikt, un te jāmin, ka arī kaķiem šis princips sagādā problēmas. Var teikt, ka kaķi un baloži atrodas vienādā, apmēram, intelekta līmenī.

Nav komentāru: