>.

trešdiena, 2012. gada 21. marts

Planktons spēj lidot!


Zinātne, tās atklājumi – fascinē vairāk vai mazāk vienmēr. Kaut arī daudzas lietas jau ir atklātas, vienmēr rodas kas jauns, kas pārsteidz un kas fascinē citā aspektā. Tā vai citādi – šoreiz par planktonu. Viena no vitāli svarīgākajām būtnēm pasaules okeānu barības ķēdē izrādās spēj arī... lidot.
Redz, pētījuma dati publicēti arī tīmeklī – Proceedings of the Royal Society B, un sīkāku (lai nebūtu visam jāiet cauri) informāciju mums sniedz ScienceNOW.
Pētījumā „piedalījās” divi planktona paveidi (krabjveidīgie) – Anomalocera ornata un Labidocera aestiva.
Laikam pētījumā izvēlēti tika šie veidi, jo viņi ir daudz lielāki izmēros par citiem sev līdzīgajiem – pieauguša indivīda ķermeņa izmēri sasniedz (nesmieties) pat vairākus milimetrus.
Pētījuma norise: planktons tika pētīts apstākļos, kad tam tuvumā atrodas kāds no tā dabiskajiem ienaidniekiem. Tika novērots – kolīdz Anomalocera ornata tuvojas kāds no tās ienaidniekiem – viņš spēj pacelties virs ūdens un nolidot (noplanēt) pat līdz... 17 centimetriem, kas priekš paša krabjveidīgā izmēriem ir ļoti ievērojams attālums. Visiem tiem, kam interesē ātrums – 0,66 metri sekundē.
Izpētes grupā piedalījās 89 īpatņi, un šis izvairīšanās veids ir ļoti efektīvs, cik nu var noprast, jo – no 89 īpatņiem tikai viens gāja bojā. Tātad, lidojot 88 izvairījās no citkārt drošas nāves!
Otrs pētījuma dalībnieks – Labidocera aestiva visu dara citādāk – tas izmanto daudz vairāk enerģijas, nekā tās sugas brālis. Tas vienkārši izlec no ūdens, tādejādi patērējot līdz 88% no savas enerģijas un lidojuma laikā tas griežas ap savu asi ar rotācijas ātrumu līdz 7500 apgriezieniem... minūtē!!!
Iespaidīgi, ne? Šis pētījums apgāž, daļēji, agrākos pieņēmumus, ka planktons ir tas, kurš ļaujas straumei. Nē, nu protams, tas arvien tā paliek, bet redzami tiek parādīts tas, ka viņi ir daudz aktīvāki un spēj daudz ko vairāk, nekā tas tiek uzskatīts līdz šim.
Zemāk arī video, kā nu ūdens virsmas burtiski „izšaujas” Anomalocera ornata.

Nav komentāru: