>.

trešdiena, 2012. gada 21. marts

Globālā sasilšana un okeāni

Globālās sasilšanas mīts ir vecs kā pati pasaule. Cerams, ne vecāks. Un klimatologiem pašlaik darba pietiek. Tad nu re, ik pa laikam tiek izteiktas jaunas versijas, kurš vairāk vainīgs, un kas notiek ar pasauli mums apkārt. Pēdējais aktuālais paziņojums: pasaules okeānu līmenis pacelsies par 20 metriem.
Klimatologi, kas strādā Ratgersa universitātē (ASV) izteikuši šādus pieņēmumus, izanalizējot (jau kuro reizi) datus kopš... senseniem laikiem un vēl senāk. Zīmīgi ir tas, ka vispasaules klimatologu apvienība (IPCC) savos ziņojumos norāda, ka temperatūras paaugstināšanās par 2 grādiem, globāli, esot... normas robežās. Šo teoriju apstrīd jaunais pieņēmums no Ratgersa pētniekiem, kas uzskata, ka tieši 2 grādi ir tas kritiskais moments, kas radīs šādas masveida sekas vispasaules sejā.
Pētījuma rezultāti ir nopublicēti arī žurnālā Geology, kas liek domāt, ka nekādas īstas muļķības tās gan nebūs (lai gan, papīrs panes visu?).
Jāsaka gan, ka pētījumā ir arī atstāta vieta kļūdai, bet tas ietver periodu par Zemes dzīvi par ļoti senu periodu. 5 – 2,5 miljonus gadu atpakaļ klimats esot bijis līdzīgs pašreizējam (ar starpību 2-3 grādi siltāks). Kusuši ledāji, straumes kļuvušas siltākas un tas ietekmējis klimatu vispār. Ledāju samazināšanās uz poliem un Grenlandē, piedevām, ne ļoti strauja.
Jau arī iepriekšējie pētījumi snieguši līdzīgus datus, tomēr, pieļauju domu, ka visu datorā uzmodelēt tomēr nevar. Simulācijās izpaliek daudz dažādu datu un nianšu, kas var ietekmēt tālāko attīstību daudz vairāk nekā domāts (meteorītu ietekme, komētu nonākšana tuvāk zemei utt).
Tomēr skaidrs ir viens – Zeme uzsilts. Lai gan, pēc citas teorijas, arī Zemei ir savs cikls (dzīves, „ikmēneša”), kas gan izpaužas lielos ciparos, un cilvēks reti spēj to piedzīvot esot pie pašreizējās attīstības stadijas, tomēr, tas ir fakts. Ar vai bez mums, tas notiek. Bet progress taču prasa upurus, un iespējams, šis upuris būs tāds pats kā iepriekš – līdz 95% no visa dzīvā iznīks progresa vārdā, kādudien.

Nav komentāru: