>.

trešdiena, 2012. gada 21. marts

Google atbalsta Hotfile cīņā ar MPAA

Lielas korporācijas, uzņēmumi var rīkoties, kā vien tiem iekārojas. Dažkārt, viņu mērķi ir nesaprotami, vairumam, tomēr, mērķis jau vienmēr pastāv. Personīgi es nesaprotu to, kāpēc Google nostājusies failu apmaiņas servisa Hotfile pusē. Pie šī sīkuma pieminēšu to, ka pret Hotfile savu darbību, cīņu, turpina Amerikas Kinomānu Asociācija jeb plašāk pazīstama ar oficiālo nosaukumu MPAA.
Vecā tēma – MPAA saka, Hotfile klaji pārkāpj autortiesību likumus, ļaujot ikvienam augšuplādēt dažādus failus, par kuru saturu (neviens neatbild). Visam klāt nāk vēl tas, ka MPAA jau marta sākumā lūdza tiesu slēgt šo servisu.
Un te iesaistās gigants Google, kas uzstāj: ekspertu slēdziens norāda uz to, ka failu apmaiņas serviss ievēro visus ar digitālo likumu diktētos noteikumus (DMCA), kas attiecas uz mūsdienu digitālo pasauli un tās vidi. Neslikti, ne? DMCA likumu (digitālās ēras autortiesību likums) tika pieņemts vēl tālajā 20. gadsimtā (1998. gadā), un tas tieši norāda uz to, ka failu apmaiņas servera īpašnieks nav tieši atbildīgs par saturu, ko citi lietotāji augšuplādē viņa nodrošinātajā servisā (konkrētāk tulkojot).
Jāsaka, ka Google eksperti savā slēdzienā piesaukuši arī ne citus mazāk populārus servisus: YouTube, FaceBook, Twitter un Wikipedia, kuri savu popularitāti ieguvuši tikai un vienīgi pateicoties tam, ka ir un pastāv šāds DMCA likums un tas aizsargā tos.
Vēl te ir ķēdīte ar norādi uz to, ka šim faktam būtu jākalpo kā galvenajam dzinējspēkam cīņā ar MPAA un Megaupload (kuru slēdza 2012. gada janvārī). Šeit darbojas tieši tas pats likums un tā (bardzība) nianses.
MPAA, kā jau tas zināms, reti kad ņem vērā ko no malas nākušu, lai arī uzskatāmi redzams, ka giganta ekspertu slēdziens tos neinteresē. Tiesa saņēmusi iesniegumu, kurā MPAA lūdz ignorēt Google ekspertu izdarītos secinājumus.
Vairums cilvēku pasaulē, kuri interesējas par šīm lietām, arvien pārsteidz tas, kāpēc Google tieši tagad iesaistās cīņā ar MPAA un aizstāv Hotfile. Ļoti neraksturīgs lēmums un izgājiens, lai gan, tam visam vienmēr ir pamats! Un to, gan jau, mēs uzzināsim kādudien!

Nav komentāru: