>.

piektdiena, 2011. gada 24. jūnijs

Spied taustiņus, lādē bateriju



Karaliskais tehnoloģiju institūts Melburnā (Austrālija) mūs pārsteidz ar jaunu ziņu – portatīvie datori varēšot uzlādēties no tā, ka lietotājs spaida klaviatūras taustiņus.
Ideja liekas sarežģīta, taču, viss ģeniālais taču ir vienkāršs, vai ne? Taustiņi tika jānoklāj ar īpašu materiālu, kas spēj pārveidot mehānisko enerģiju elektriskajā un... lieta darīta. Ja tā tiek izdarīts, tad mehāniskā enerģija, kas rodas, nospiežot taustiņus, tiek pārveidota elektriskajā un novadīta uz baterijām.
Tomēr, lai šo ideju īstenotu dzīvē, vajag radīt īpaši plānu plēvi, kas nodrošina mehāniskās enerģijas pārveidi elektriskajā. Tās biezumam jābūt vien pāris nanometri. Šī ideja un teorija ir aprakstīta žurnālā Advanced Functional Materials. Lieki atgādināt, ka teorija ir teorija, bet prakse – realitāte. Cik drīz tas tiks izdarīts, nav zināms, bet nu vismaz, ja ir teorija, tad jau ir cerība, ka kāds to arī realizēs.
Jāsaka, ka šāda materiāla izveide dotu lielu ieguldījumu vispār elektroenerģijas ekonomijā un pašražošanā, jo to varētu izmantot arī skārienjūtīgajos telefonos, automašīnās un... vēl daudz kur citur.
Gaidīsim, kad teorija materializēsies!

Nav komentāru: