>.

piektdiena, 2011. gada 24. jūnijs

Dārgumi no jūras


publicitātes foto
Arī dārgumu medniekiem šad tad paveicas, un dažkārt – pat ļoti. Tā lūk, kādi ASV dārgumu mednieki atraduši jūras dzelmēs zelta gredzenu no 17. gadsimta. Par to, cik tas skaists, katram pašam spriest, tomēr pēc aptuvenām aplēsēm tā vērtība ir aptuveni... pusmiljons dolāru. Tiem, kam viss izsakās karātu sakarā, šeit jāmin skaitlis 10, jo tieši tik karātu ir tā galvenajai rotai – dārgakmenim, kas izmēros ir 2,7 x 2,5 centimetri.
Šo unikālo atradumu atklāja Mela Fišera uzņēmumā strādājošie nirēji. Vieta, kur tas atrasts – 56 kilometrus no Florida Keys. Tā ir salu grupa, kas atrodas Floridas štata dienvidu pašā malā.
Atradums attiecināms uz spāņu radītajām dārglietām. Tā ir viena no dārglietām, kas atrasta uz galeonas „Nuestra Senora de Atocha”. Nelaime šo galeonu piemeklējusi jau tālajā 1622. gadā, kad tas vētras laikā atrada mieru jūras dzelmē netālu no pieminēto salu arhipelāga.
Kas saistās ar to, kas vēl atrasts, tad te jāmin arī vēl divas sudraba karotītes. Iepriekš šajā rajonā, kur nogrima galeona, tika izceltas zelta ķemmes un vīstoklis. Abas iepriekšminētās lietas darinātas no tīra zelta.
Galeona „Nuestra Senora de Atocha” savulaik pārvadāja daudz vērtīgu kravu – galvenokārt zelta vērtslietas. Maršruti bija pārsvarā no spāņu kolonijām uz kādu no metropolēm. 1622. gada septembrī kuģis, kurš bija piekrauts ar dārglietām, zelta un sudraba stieņiem, iekļuva vētrā un nogrima netālu no Amerikas piekrastes. Pēdējo gadsimtu laikā bijuši daudz mēģinājumi to atrast un izcelt zudušās bagātības. 1985. gadā šie meklējumi guva panākumus – Mels Fišers pēc 16 gadu meklējumiem atrada šo kuģi un vietu, kur tas tobrīd atradās.
Jāpiemin vien tas, ka līdz šim no šī kuģa atlūzām, bijušās kravas, ir atgūtas mantas, zelts, sudrabs, par kopējo vērtību 450 miljoni dolāru. Un kā redzam, arvien kāds nieks atrodas, ko atrast, un kas maksā labu naudu, gan arī izskatās... ekskluzīvi.

Nav komentāru: