>.

sestdiena, 2011. gada 28. maijs

Šveice iepērk Black Hawk


foto: ihotnews.com
Pēdējā laikā tīmeklī ir arvien vairāk ziņu par to, ka valstis iepērk jaunus bruņojuma veidus. Tā nu lūk, vēl viena ziņa – šoreiz par Šveici. Amerikāņu kompānija Sikorsky ieguvusi līgumu ar Šveices aizsardzības ministriju. Uzņēmums piegādās 15 helikopterus UH-60M Black Hawk. Par to informē Defense Aerospace.

Darījuma kopējā vērtība ir 207,1 miljons dolāru. Visi helikopteri nonāks Šveices rīcībā jau līdz 2012. gada beigām. Jāsaka, ka Šveice ir atkal priekšā visai Eiropai, jo tā vienīgā ir iegādājusies, pagaidām, šā tipa helikopterus (Black Hawk).

Patiesībā, kopējā darījuma vērtība tiek lēsta 546 miljonu dolāru vērtībā. Helikopteri ir tikai viena no darījuma daļām. Vēl bez tā ir arī piegādes izmaksas ne tikai helikopteriem, bet arī 34 dzinējiem ar nosaukumu T700-GE-701D (Black Hawk dzinēji).

Galīgo lēmumu šim pirkumam Šveices valdība pieņēma 2011. gada aprīlī. No aizsardzības budžeta tam tika atvēle’ti 4,7 miljardi kronu (755 miljoni dolāru). Par šo naudu iecerēts ne tikai iegādāties helikopterus, bet arī apmaksāt to apkopi līdz pat 2020. gadam un te arī ietilpst pilotu apmācības izmaksas.

Kas saistās ar pašu helikopteru, tad tā tehniskās iespējas ir diezgan iespaidīgas. UH-60M spēj sasniegt 310 kilometrus stundā lielu ātrumu, bet tā kaujas diapazons ir ap 590 kilometriem. Kravnesība? 1,2 tonnas ietilps iekšpusē un līdz 4 tonnām var uzkraut ārpusē. Helikopters bruņots ar diviem ložmetējiem, kuriem var būt 7,62 vai 12,7 mm kalibrs, mīnēšanas sistēma un gan ar vadāmām, gan nevadāmām raķetēm.

Nav komentāru: