>.

sestdiena, 2011. gada 28. maijs

Vēlas atgūt 84% Facebook daļu


Facebook ģenerāldirektors Marks Cukenbergs nosaucis Paula Čeglijas (Paul Ceglia) prasību tiesā par krāpniecisku. Viņš uzskata, ka tai nav nekāda pamata un tā ir tīrākā falsifikācija. Tomēr, prasītājs, Pauls, pretendē uz diezgan lielu daļu no visa Facebook projekta.

Pēc Cukenberga vārdiem, prasītājs balstās uz „viltotiem dokumentiem un safabricētām liecībām”. Facebook juristi tāpat arī lūguši Čeglijam paskaidrot to, kāpēc par savu ieguldījumu viņš atcerējies tikai pēc 7 gadiem.

Prasība tiek balstīta uz dokumentiem, kurus viņš dēvē (Čeglija) par fragmentiem no agrākās savas elektroniskās sarakstes ar Cukenbergu. Tāpat ir arī līguma dokumenta kopija, kas paredz sadarbības uzturēšanu. Pēc viņa vārdiem, 2003. gadā viņš ar Cukenbergu noslēdzis līgumu par summu 1000 dolāri. Investīcijas vietā viņam solīta puse no projekta nākamajiem ienākumiem.

Pēc Čeglija teiktā, projekts toreiz vēl tika saukts par „The Facebook”, un tā darbības uzsākšana tika paredzēta 1. janvārī 2004. gadā. Par katru dienu, kurā netiek atgriezta viņa investīcijas daļa laikā, viņš saņem 1% no Cukenberga ienākumiem. Projekts sāka savu darbību tikai 4. februārī 2004. gadā. Līdz ar to, prasībā tiek norādīts, ka viņš vēlas atgūt sev pienākošos 84% Facebook daļu. Protams, runa ir arī ne tikai par firmas kapitāldaļu atgūšanu, bet arī par naudas kompensāciju.

Cukenbergs atzinis, ka tik tiešām savulaik ir sadarbojies ar Čegliju, tomēr tas noticis citas lapas sakarā. Šī lapa esot saukusies StreetFax, un tas bijis 2003. gada vidū. Tolaik viņam vēl neesot bijušas idejas par Facebook kā tādu. Līdz ar to, izstāstīt viņam par to viņš neesot nemaz varējis tīri fiziski.

Līdz 2009. gada novembrim Čeglija galvenais bizness bija degvielas granulu, kas ražotas no koka, pārdošana. Viņam gan nācās slēgt savu biznesu, jo viņš tika apsūdzēts krāpniecībā. Drīz vien pēc tam, uzņēmumam Allegly Pellets aktīvi tika arestēti, bet zaudējumus, kas sastādīja 200 000 dolāru, viņam bija jāsedz no personiskajiem līdzekļiem. Tieši šajā mirklī viņš arī atcerējies par to, ka savulaik esot ieguldījis naudu projektā „The Facebook”.

Neskatoties uz šo krāpniecības faktu, vēl viņam ir kāds traips sakarā ar likuma pārkāpumiem: 1997. gadā viņš tika arestēts par to, ka glabājis vairāk nekā 400 gramus haluciogēno sēņu.

Atgādināšu, ka Facebook tiek uzskatīts par lielāko sociālo tīklu pasaulē. Ja tas nonāktu biržā, pēc ekspertu vārdiem, tā vērtība, kopējā, būtu aptuveni 70 miljardi dolāru.

Nav komentāru: