>.

sestdiena, 2011. gada 28. maijs

Ķīnā cietumnieki spēlē World of WarCraft


Ķīnā cietumniekiem liek spēlēt World of WarCraft, lai tie iegūtu virtuālo valūtu, kuru pēcāk varētu apmainīt pret reālu naudu. Par to ziņo laikraksts The Guardian. Šādu faktu atklājis laikraksta žurnālists savā pētījumā, kas veikts vēl 2009. gadā.

Ieslodzītie, kas atrodas ieslodzījuma vietā Džiksi (Jixi) (atrodas Ķīnas dienvidaustrumos) dienā tiek nodarbināti akmeņlauztuvēs, bet naktīs tiem liek strādāt virtuālajā pasaulē – spēlēt World of WarCraft. Spēlē iesaistīt vairāk kā 300 ieslodzīto, kas dienas laikā nopelna aptuveni 900 dolārus (visi kopā protams). Šī nauda nonāk vadības rokās, ne jau paliek pašiem ieslodzītajiem. Par dienas normas neizpildīšanu (netiek savākts pietiekams daudzums virtuālās naudas) tiek piemērots fizisks sods. Datori netiekot izslēgti nekad.

Process, kurā tiek pelnīta virtuālā nauda tiek dēvēts par farmingu (no angļu val. Farm – audzēt). Vairumā online tipa spēļu var sastapt spēlētājus no visas pasaules. Daudzi no tiem vēlas iegūt labākus priekšmetus un ieročus par reālu naudu. Viena no vispopulārākajām spēlēm arī tieši ir World of WarCraft, kurā dalību kopumā ņem aptuveni 10 miljoni spēlētāju no visas pasaules.

Ķīnā šādā veidā pelnīt naudu jau ir kļuvis par ierastu lietu. Pēdējo gados cilvēku skaits, kas ar to nodarbojas brīvprātīgi vai spiesti, ir tikai pieaudzis. Pēc China Internet Centre aprēķiniem, jau 2008. gadā virtuālās valūtas apgrozījums Ķīnas teritorijā bija mērāms 2 miljardos dolāru.

Bet kas saistās ar šo Ķīnas cietumu, principā, labošanas koloniju, tad tur bez akmeņlauztuvēm un World of WarCraft ieslodzītie izgatavo arī citus priekšmetus – nūjiņas ēšanai (kociņus), zobu birstes, apšuj krēslus, kurus pēcāk eksportē uz Dienvidkoreju vai Japānu.

Vēl bez visas fiziskās ietekmes, tur darbojas arī smadzeņu iespaidošana: liek mācīties no galvas dažādus komunistiskās Ķīnas vadoņu darbus. Tas esot viens no svarīgākajiem darbiem viņiem kā ieslodzītajiem, atmaksājot savu parādu sabiedrībai.

Nav komentāru: