>.

svētdiena, 2022. gada 3. jūlijs

Cik ilgi alkohols paliek organismā?

foto: thoughtco.com
 

Tas, cik ātri alkohols tiek izvadīts no organisma, ir atkarīgs ļoti individuāli. Vispirms, vecums, ķermeņa svars, vai ir ēsts pirms tam, vai ir kādas zināmas/nezināmas aknu slimības un vai lietoti medikamenti. Viens varēs būt skaidrā daudz ātrāk, nekā cits. Pētījums norāda, ka praktiski divas trešdaļas eiropiešu lieto alkoholu regulāri.

Cilvēks, kam ķermeņa masas indekss jeb svars ir mazāks, izdzertā alkohola sekas jutīs daudz ilgāk nekā tas, kuram svars lielāks. Protams, ir izņēmumi, un viens no galvenajiem - potenciālās slimības un medikamenti organismā. Daži no medikamentiem sajaukti ar alkohola rada ļoti lielas problēmas un blakusefektus, kas negatīvi ietekmē gan pašsajūtu, gan uztveri.

Lielos vilcienos tiek lēsts, ka glāzīte stiprā dzēriena no organisma tiek izvadīta stundas laikā, alus - divu stundu laikā, vīna glāze - trīs stundas, bet ja dzertas divas glāzes kāda ne-stiprā dzēriena, tad četras stundas vai vairāk, atkarībā no daudziem faktoriem. Trīs glāzes - sešas stundas, un četras glāzes - septiāns stundas. Ilgi, ja ņem vērā, ka parasti miegam sanāk mazāk kā 7 stundas, ja tiek uzdzīvots. Īpaši svētkos.

Pētījumi norāda, ka alkohola pēdas var atrast ne tikai izelpā, bet arī urīnā, protams asīnīs un... pat matos. Urīnā alkohola pēdas paliek vidēji starp 12 un 48 stundām, citreiz pat līdz 80 stundām. Izelpā alkohols paliek vien 24 stundas. Vidēji, atkal protams sakot. Ja runa iet par matiem, tad tajos alkohola pēdas var atrast pat 90 dienas pēc pēdējās alkohola lietošanas, pat ja tas bijis mērenos apjomos.

Alkohols nereti iet kopā ar smēķēšanu. Tā vien pieminēt varu to, ka marihuāna organismā paliek vidēji 7 dienas, bet tie, kas to lieto regulāri - tiem pat līdz 30 dienām. Nikotīns organismā paliek vidēji trīs dienas, siekalās līdz četrām dienām bet matos - līdz 12 mēnešiem.

Sargāsim sevi un apkārtējos un centīsimies savus negatīvos ieradumus kontrolēt vai... atmest!


Nav komentāru: