>.

piektdiena, 2021. gada 17. decembris

Saules zonde pieskaras zvaigznei

foto: nasa.gov
 

Pārkera Saules zonde sasniegusi diezgan ievērojamu notikumu - tā "pieskārusies" Saules atmosfērai.

Lai tas tiktu īstenots, zondei vajadzēja piecas reizes palidot garām Venērai un trīs gadus ilgu laika periodu, bet nu tas ir noticis un pētnieki sniedz pirmos datus par šo notikumu. Patiesībā pirmais kontakts ar Saules atmosfēru notika jau diezgan pasen - 2021. gada 28. aprīlī. Kāpēc par to visu mēs uzzinam tikai tagad? Iemesls vienkāršs - astronomiem vajadzēja laiku, lai iegūtos datus un foto izpētītu un tad sniegtu gala atbildi un apstiprinājumu tam, ka tas tiešām noticis.

Par apstiprinājumu tam, ka tas tiešām noticis bija fakts, ka zonde nokļuvusi Saules magnētiskā lauka ietekmē, bet pašu faktu par nokļūšanu Saules atmosfērā vēl vajadzēja pierādīt arī ar datiem, ne tikai ar minējumiem. 

Zonde vēl divreiz - augustā un novembrī paspēja nokļūt Saules atmposfēras slāņos. Te gan jāmin, ka pētniekiem tikai tagad radās skaidrs priekšstats par to, kāda patiesībā ir Saules atmosfēras forma un tā nebūt nav nekas tāds, kā varēja cerēt iepriekš. Proti, ja Zemes atmosfēras forma ir vairāk vai mazāk pielīdzināma lodveida sfērai, tad Saulei atmosfērai nav noteiktas formas - ielejas un kalni, gandrīz nenoteiktas formas veidojums. Pirms zonde nonāca tuvu mūsu zvaigznei neviens īsti arī nezināja to, cik augstu atmosfēra Saulei eksistē. Bija pieņēmumi, ka robeža starp Saules atmosfēŗu un kosmosu ir robežās starp 4.3 miljoniem un 8.6 miljoniem jūdžu (6.9 miljoni kilometru un 13.8 miloni kilometru). 

Aprīlī zonde nokļuva atmosfērā aptuveni 13 miljonu kilometru augstumā virs Saules virsmas. Pats tuvākais kontakts - 10.4 miljoni kilometru virs Saules virsmas. No šiem pietuvināšānās mirkļiem kļuva zināms, ka Saules vēju rada ne tikai zvaigznes fotosfēŗa (virsma), bet arī citas zvaigznes daļas.

Pāerkera zondes misija bija noskaidrot iemeslus tam, kāpēc Saules virsmas (koronas) daļas ir daudz karstākas par pašas Saules virsmu. Tāpat arī noskaidrot Saules atmsofēras nianses un tās formu tika uzdots kā otrā misija. Zonde ir protams, īpaši konstruēta lai spētu izturēt milzīgās temperatūras, kas valda tik tuvu esot mūsu zvaigznei. Īpašs materiāls pasargāja to no lielā karstuma: zonde savos pietuvošanās mirkļos tika pakļauta aptuveni 1 miljonam grādu pēc Celsija skalas.

Zonde vēlreiz pietuvināsies Saulei 2022. gada janvārī. Tiek cerēts ka zonde spēs veiksmīgi pietuvināties Saules virsmai pietiekami tuvu. Mērķis ir 6.1 milnojs kilometru no tās virsmas.

Ziņojums par jaunumiem ir diezgan skops, jo pašlaik arvien vēl notiek datu analīze un informācijas ir daudz ar ko strādāt. Veiksmi nākošajā pietuvināšānās mirklī un lai izdodas!


Nav komentāru: