>.

sestdiena, 2021. gada 18. decembris

Kosmoss izplešas daudz ātrāk nekā tika uzskatīts

foto: cdn.mos.cms.futurecdn.net
 

Skaidri mēs zinam vien to, ka kosmoss izplešas. Tas paliek lielāks un lielāks ik sekundi. Habbla teleskops veic novērojumus jau sen un seko līdzi šim procesam, bet izrādās, ka visums izplešas daudz ātrāk nekā uzskatīts pirms tam. Iepriekšējie modeļi šai sakarā vairs... nav precīzi.

Labakās teorijas un modelēšana nu ir nekam nederīgas, gandrīz vai, jo pēc pēdējiem datiem visuma izplešanās ātrums krietni atšķiras no iepriekš pieņemtajiem faktiem. Astronomi vien lēš par to, ka šai paātrinātajai izplešanāš tendencei ir kaut kāds būtisks faktors, kuru mēs vēl nezinam. Tieši tas ir tas galvenais faktors, kas liek Visumam izplesties daudz ātrāk. Nu ātrāk nekā mēs, cilvēki, spējām to noteikt un izskaitļot. Kas tas ir par faktoru - tā vēl arī nav zināms.

Izplešanās ātrums tiek noteikts divos veidos, galvenokārt: pirmais - Habbla teleskops veic mērījumus tam, cik tālu viena vai otra zvaigzne, galaktika atrodas no mums (novērotāja punkta) dotajā mirklī un salīdzina informāciju pēc kāda laika. Otrs veids - izmērīt visumā esošo pēc Lielā sprādziena starojumu/spīdēšanu, kas ar laiku tā sakot izgaist un paliek arī retāks, kolīz galaktikas attālinās viena no otras. Būtiskākais Visuma izplešanāš faktors ir tumšās enerģijas klātbūtne - substance, viela vai submatērija par kuras eksistenci visi zin, bet pierādīt vai ieraudzīt to vēl nevienam nav bijis lemts. Tā eksistē kā viens no faktiem, lai matemātiskie modeļi būtu pareizi, jo bez tās nakam nav loģikas īsti. Tai ir jābūt.

Pašreizējais jeb agrāk uzskatītais Visuma izplešanās indekss bija statisks skaitlis, tomēr tagad tas palielinājies par 8%. Izskaidrojuma... nav. 

Ir daļa pētnieku, kas uzskata, ka pašreizējos jeb jaunākajos mērījumos ir kļūda un tieši šī kļūda (sauksim to par cilvēcisko faktoru?) liek domāt, ka Visuma izplešanās ir paātrinājusies. Vai tā ir, grūti teikt, jo abas puses arvien nodarbojas ar faktu pieminēšanu un strīds arvien paliek atklāts. 

Agrākajos mērījumos visuma izplešanās notika ar ātrumu, kas mērāms 67.36 kilometros sekundē parasekundē (viena parasekunde ir 3.26 miljoni gaismas gadu). Jaunais mērījums ir 73.04 kilometri sekundē parasekundē, plus mīnus 1.04. 


Nav komentāru: