>.

piektdiena, 2021. gada 15. janvāris

Atklāta vecākā zināmā planēta Piena Ceļa galaktikā

foto: wikimedia.org

 

Cilvēka prāts un apziņa esot diezgan ierobežota, lai apjēgtu attālumus, kas eksistē visumā, kosmosā. Tāpat arī laika izmērus mēs spējam tikai iedomāties. Ir atklāta mūsu galaktikas, Piena Ceļa, vecākā zināmā planēta ar visnotaļ ievērojamu vecumu - ap 10 miljardiem gadu. Atrodas tā no mums aptuveni 280 gaismas gadu attālumā. Ar šādu faktu mūs iepazīstina The Astronomical Journal raksts.


Jaunatklātais "veculis" ir aptuveni 1,5 reizes lielāks par Zemi un aptuveni trīs reizes smagāks. Tā riņķo ap zvaigzni, kurai katalogā dots nosaukums TOI-561. Apriņķošanas periods ir aptuveni 10,5 stundas. Virsmas temperatūra, pēc pētnieku domām ir vidēji ap 2206 grādiem pēc Celsija skalas. Planēta pret savu zvaigzni ir vienmēr pagriezta ar vienu un to pašu pusi, kas nozīmē, ka ap savu asi planēta vairs negriežas. Šis atklājums ir svarīgs arī ne tikai planētas vecuma pēc, bet arī tā fakta pēc, ka planētas, kas sastāv no klinšaina materiāla, cietiem iežiem, spēj pastāvēt daudz ilgāk un liekas, ka sava planetārā dzīves cikla ietvaros tās daudz stabilāk spēj uzturēt savu eksistenci stabilā formā. Lai arī cilvēce varētu cerēt, ka uz tik senas planētas ir kādas dzīvības paliekas, tas ir maz iespējams. Protams, teorētiski uz tās virsmas kādreiz, sen, ļoti sen, varēja pastāvēt kaut kāda dzīvības formas, bet to pēdas iespējams jau vairs nekad netiks atklātas. Iemeslu tam ir daudz - temperatūra, tuvums savai zvaigznei, apriņķošanas periods, kā arī planētas vecums. Uz zemes, cik zināms, mugurkaulnieki radās vien pirms 500 miljoniem gadu, bet zemes vecums tiek lēsts ap 4.5 miljardiem gadu.

Atklājums spēs stimulēt iespējas atrast dzīvības paliekas, iespējamās to pēdas. Tomēr pētnieki meklē ļoti tālu no Zemes, lai gan nav izslēgts, ka tieši kaut kur tālāk, pastāv kāds saprāts. Bet tuvākie pētījumi kaut kā tiek ignorēti, nez kāpēc. Manā izpratnē, tas ir tas pats, kas meklēt kokus tuksnesī, nepieļaujot iespēju tam, ka koki spēj augt arī ne tikai tuksneša otrā galā, bet kaut kur malā vai kādā... oāzē (dzīvības).

Nav komentāru: