>.

sestdiena, 2020. gada 14. marts

Vairošanās pirmsākumi

Tiek lēsts, ka veids, kā mēs vairojamies radies jau līdz ar cilvēku, bet neviens nespēj izskaidrot to, kāpēc tieši šādā veidā notiek vairošanās. Pētnieki daudzu pētījumu rezultātā nākuši pie slēdziena, ka vairošanās dzimumceļā notikusi pateicoties vīrusiem.

Reti kurš aizdomājas par to, kādi ir pirmsākumi tam, kā cilvēks vairojas. Kāpēc mūs tik tiešām neatrod kāpostos vai neatnes stārķis, bet viss notiek tieši šādi, kā notiek.

Dabā ir novērots ļoti maz veidu, kad šūnas saplūst. Principā, tas ir tik reti, ka jau vien uzskatāms par brīnumu. Senās olbaltuma šūnas arī atrodas to šūnu grupā, kuras nelabprāt saplūst ar kādām citām. Un tās, kā zināms, atrodas visu vairošanās šūnu pamatā. Šo šūnu sastāvā esošās olbaltuma daļiņas pēc savas struktūras ir līdzvērtīgas Zika-Denga vīrusam.

Iespējams, ka sen sen, teorētiski, cilvēks arī ir vairojies citā veidā, taču evolūcijas īpatnības likušas tam ātrāk adaptēties vidē, kur vīrusi gandrīz vai nostādījuši izvēles priekšā - mainīties, vai iznīkt. Pa cik parazītu un vīrusu dzīves cikls ir daudz īstāks un tie evolucionē daudz ātrāk nekā cilvēks, tad arī izmaiņām, kas saistās ar cilvēku, vajadzēja notikt gandrīz vai ar pārlēciena spēku. Tomēr nav skaidrs, kā tad tieši un kad, cilvēka vairošanās notika šādā veidā, kāds tas ir arvien vēl mūsdienās un vai tiešām vīrusi un parazīti bija dzinējspēks tam, lai šāds veids rastos (??) un attīstītos.

Izpētot sīkāk dzimumšūnas un to sastāvā esošās olbaltumvielas (olšūnas un spermatozoīdos esošos olbaltuma savienojumus), pētnieki nākuši pie slēdziena, ka gēnos esošā struktūra NAR2 ir identiska infekciju vīrusos esošajiem gēniem jeb vīrusos ir tieši tādi paši gēni kā vairošanās šūnās mūsu organismos. Protams, ka bez vīrusiem nekur, bet tik lielu sakritību grūti iedomāties.

Interesanti ir arī tas, ka pat tiem organismiem, kuru vairošanās nenotiek dzimumceļā, to organismā šie gēni arīdzan ir sastopami un arī tie, neatkarīgi no bezrezultāta iznākuma, tāpat savienojas. Pētnieki sliecas domāt, ka tieši šādā veidā cilvēku vairošanās bijusi virzīta uz dzimumceļā esošu kontaktu un šūnu, gēnu, apmaiņu.

Jāsaka, ka pētījums ir diezgan miglains, un uz būtiskāko jautājumu tas atbildi tā arī nesniedz - kāpēc aizsācies un kā, šis vairošanās veids.

Nav komentāru: