>.

sestdiena, 2020. gada 14. marts

Marihuānas ietekme uz organismu

Vispirms vispārināšu tā, ka pagājušā gadsimta 60to un 70to gadu kustības ir pagājušas. Vēl nedaudz pirms tam arī uzskatīja, ka cigaretes nerada nekādu kaitējumu, jo... tad nebūs to, kas tās pērk. Loģikas trūkums radīja šo mītu. Kas saistās ar tabaku, vielām un alkoholu tad vispārināti var teikt, ka vēl nav pagājis tik ilgs laiks, lai globāli spriestu par to, kādas sekas tas viss atstāj ģenētiski un ilgtermiņā.

Vairums cilvēku ir pārliecināti, lasot rakstus un stāstus par ilgdzīvotājiem, kas smēķē un lieto alko utt utt, ka tie tieši tam, pateicoties, tik ilgi nodzīvojuši. Katram ir savs laiks dots, kā to izmantot paša ziņā, tomēr fakts, ka nekādu pozitīvu lietu visi mūsdienu aizliegtie augļi nedod. Ne jau velti ir ierobežojumi un aizliegumi.

"Puķu bērni" reiz teica, ka viss, kas no Dieva nācis, esot labs. Heh, nu labi, nebojāšu šo masveida kultūras vēstures lappusi. Mūsdienās marihuānu jeb "zālīti" izraksta arī cilvēkiem kā medicīnisku līdzekli atsevišķos gadījumos. Latvijā gan vēl neesmu dzirdējis, ka tas būtu tīri medicīniski atļauts. Daudzās citās valstīs, kur uzskati ir... modernāki vai brīvāki (vai muļķīgāki), to tīri labi pieprot. Bet kādas tad īstermiņa sekas un iespējami ilgtermiņa sekas rada šāda "Dieva auga" lietošana?

Arī šeit viedokļu ir tikpat daudz, cik pētījumu, bet ir sakarības, kas manāmas it visos pētījumos. Vispirms paaugstinās sirdsdarbība. Protams, kā kuram, jo katra organisms tomēr ir individuāls "aparāts". Tomēr vidēji sirds sāk pukstēt 20-50 reizes biežāk minūtes laikā plus ātrāka sirdsdarbība ir tieši saistīta ar to, ka paaugstinās arī asinsspiediens. Retu reizi, bet mediķi pieļauj šādu iespēju, iespējama arī sirdstrieka. Sirdstriekas risks pirmās stundas laikā pēc trafkas lietošanas ir vidēji piecas reizes augstāks.

Kas būtiski - gados jauniem vīriešiem ir pastiprināts risks saslimt ar sēklinieku vēzi. Pirmie pāris gadi lietošanas ir būtiskākie, kas nosaka, vai saslimšana notiks vai nē. Nu tā vismaz melš dažādi avoti. Tas nebūt nenozīmē, ka pēc, piemēram, 3 gadiem regulāras lietošanas, šāds risks vispār nepastāv. Pastāv.

Nebūt ne daudz kaišu un likstu esmu uzskaitījis, bet pašus pirmatnējos gan.

Visu skādi pastiprina vēl arī tas fakts, ka auga audzēšanas process ir pietiekami pilns ar ķīmiskām vielām un sastāviem, kas nekur īsti tā arī netiek vērā ņemti.

Lai runātu par konkrētiem gadījumiem, jāapseko būtu daudz un dažādi raksti, statistika. Ir kas kopējs visos rakstos vai vismaz vairumā no tiem. Ģenētiskās mutācijas, atkarības, principiāli visas smēķētāju slimības. Tiek noārdīta centrālā nervu sistēma un ļoti cieš imūnsistēma. Daudzi no rakstiem, kas veltīti šīs ārstēšanas metodes (ko izmanto kā alternatīvu ķīmijas terapijai un arī kā sāpju noņemšanas procedūru mājas apstākļos neizmantojot opiātus) slavināšanai un brīnišķā efekta parādīšanai. Bet, gribētu teikt vienu lietu, ka to lietojot, nekas pilnīgi nekas, labs nesanāks. Tikai masveida ķīmisko elementu, sazin vēl kādu, ieelpošana sevī un atkarības radīšana, sociālais diskomforts un atsvešināšanās + vēl kaudze nezināmu kaišu. Labāk ir nesākt, jo lai arī saka, ka labāk vienreiz dzīvē izmēģināt nekā 1000 reiz dzirdēt, ir tomēr lietas, par kurām 100000 reiz dzirdēt ir labāk nekā vienreiz izmēģināt. Šī ir viena no lietām, ko izmēģināt nav ieteicams.

Nav komentāru: