>.

otrdiena, 2018. gada 3. aprīlis

Trumps vēlas nāvessodu narkotirgotājiem

foto: maryknollogc.org (c)

ASV prezidenta Donalda Trampa plāns, kā cīnīties ar narkotirgotājiem ir vienkāršs - nāvessods. Tādā veidā viņš cer mazināt aizliegto vielu izplatību un sodīt tos, kam viegla nauda ir primārais. Šāds solis no Trampa puses ir diezgan radikāls, lieki teikt, bet vai tas jebkādā veidā palīdzēs tikt galā ar narkotiku epidēmiju?

"Izārstēt Ameriku" programmas ietvaros šis ir viens no veidiem, kā to izārstēt. Kutelīgi un vienkārši, bet šaubos vai efektīvi. Protams, radikāli soļi ir jāsper tad, kad to prasa nepieciešamība, bet tādā veidā nāksies novākt lielu daļu valsts iedzīvotāju. Un ekonomiskā situācija rada to, ka vairāk cilvēku pievēršas vieglai, nelegālai, naudas ieguvei. Cīnīties ar ekonomisko situāciju būtu pirmais, nevis censties nocirst nezālei galotni, nedomājot par to, ka vieglas naudas problēma rodas cilvēkos no neizbēgamības fakta. Protams, nav ļaunuma bez labuma - atkarīgos, kam šo vielu lietošana jau ir dziļš pieradums, centīsies ārstēt, ņemot palīgā valstī izstrādātas palīdzības programmas un tās noliekot daudz augstāk par citām.

Viņa administrācija cer šādā veidā ierobežot to cilvēku skaitu, kas centīsies tirgot narkotikas vai nonākt ar tām tuvākā saskarē. Paralēles var vilkt ar Ronalda Reigana kampaņu tālajos 80tajos, kuras sauktis bija "Vienkārši saki NĒ!" (Just Say No).

Ko saka eksperti? Vairums domā, ka šāda veida taktika būs solis atpakaļ un to, ka valdība ar šādiem radikāliem soļiem cietīs neveiksmi. Tāpat daudzi norāda uz to, ka būtu jācīnās nevis ar sīkiem vielu tirgotājiem, bet gan jācenšas nonākt pie sākumavota - to ražotājiem un sākotnējiem izplatītājiem. Ja tieši šī ķēdes sākumposma nebūtu, pārējās nianses arī nebūtu aktuālas.

Lieki teikt, ka nāvessoda izpilde ir diezgan dārgs process, no visiem viedokļiem un aspektiem. Un masveidīga to izpilde būtu diezgan liels sadārdzinājums valsts budžetā, kas jau tā ir pārtērēts simtiem reižu par iespējamo un parādu slogs ik dienas aug un aug.

Runājot par statistiku, šeit piesaucami biedējoši skaitļi. ASV 66% nāves gadījumu, kuros iesaistītas narkotikas, runa iet tieši par smagajām, jeb opiātu tipa narkotikām. Un tieši DarkWeb jeb tumšais interneta tīmeklis ar tur esošajiem nelegālajiem veikaliem, ir vislielākais tīkls, kurā var iegādāties šāda tipa vielas, piedevām, diezgan viegli un lēti. Pēdējos gados vislielākā pircēju aktivitāte bijusi Ohaijo, Ņujorkas, Pensilvānijas un Floridas štatos, bet kopumā no šiem veikaliem preces izsūtītas uz 43 štatiem.

Diez vai nu jau lavīnas efektu var apturēt. Viegla nauda un slepenība vienmēr ir ērti, un cīnīties jau ar izplatītu tīklu ir grūti. Vienu veikalu aizverot, rodas 2 jauni. Kriptovalūtas izskaust - arī pārāk radikāli, tomēr tad nebūtu iespējas norēķināties. Tomēr arī šeit cīnīties nav ērti, jo iespējams, šāds norēķinu veids der ne tikai iedzīvotājiem, bet arī pašai valstij, tāpēc to neaiztiek primāri.

Šaubos vai šāds lēmums nesīs ko labu pašam Trampam un cīņai pret narkotikām. Atjaunot 80to gadu pret-narkotiku karu un kampaņu navjēdzīgi, jo toreiz tas izgāzās un šaubos vai cilvēki ir gājuši tālāk izdomā par aizliegto vielu tirgoņiem.

Nav komentāru: