>.

ceturtdiena, 2018. gada 22. marts

Radioaktīva inde nopērkama internetā

foto: nature.com

Lieki teikt, ka interneta tumšā puse plaukst un zeļ. Vārda tiešā un pārnestā nozīmē. Tur arvien notiek daudz kas tāds, par ko ikdienas cilvēkam nemaz nav nojausmas.

Lielbritānijas izmeklētāji turpina pētīt un analizēt, pētīt un analizēt to substanci jeb vielu, kas tika izmantota lai nobendētu bijušo Krievijas spiegu, kas patiesībā bija dubultaģents, strādājošs arī Lielbritānijas labā. Izrādās, dubults tomēr plīst!

Uzbrukumā, kas notika nedaudz iepriekš, tika izmantota letāla tipa inde, kas agrāk tika izmantota lai piebeigtu (lasīt - nomušītu) augsti stāvošas politiskās personas. Vismaz tā tiek ziņots un tādas ir aizdomas. Lai gan, interesanti ir tas, kā Lielbritānijas pētnieki to zin, ja viņi vēl īsti nav tikuši galā ar substances izpēti un analīzi, bet secinājumus izdara jau pirms oficiāli viss pabeigts. Bet nu tas, iespējams sīkums vai mana pārprašana/nesaprašana detaļās.

Nedēļu pēc šī uzbrukuma Sergejam Skripalam, "The Sun" žurnālisti atklājuši ka šāda tipa, letālas, vielas iespējams iegādāties arī DarkWeb interneta veikalos.

Tiek lēsts, ka šī pati inde, viela, tika izmantota lai nedaudz agrāk censtos noindēt Ziemeļkorejas prezidenta pusbrāli - Kim Jong-Nam`u. Tiek lēsts, ka šie abi gadījumi ir saistīti, jo abos gadījumos atrasta viena un tā pati viela jeb inde, kam dots saīsinājums - VX.

Vēstures lapās zināms, ka šo indi radījuši paši Lielbritānijas zinātnieki vēl tājos 1950tos gados. To izstrādājusi Britu firma ICI. Tomēr, cik var noprast, īpaši pēdējos gados tā nāk atkal modē, jo, iespējams, tāpēc ka aizmirsta, vai retāk izmantota, var nāk par labu tam, ka mazāk par to runās, retāk pieķers un aizdomāsies par iespējamiem upura nāves cēloņiem.

Substance jeb viela/inde ir bez garšas un bez smaržas, kas iedarbojas upura ādai nonākot tiešā kontaktā ar to. Nonākot saskarē ar cilvēka ādu tā pakāpeniski traucē nervu impulsu nodošanu, kam seko paralīze, samaņas zudums un vēlāk elpceļu atteikšanās darboties tiem ierastajā ritmā.

Vēl dažas no teorijām šo indi min kopā ar Sadamu Huseinu, kurš to plaši izmantojis esot Irākas prezidenta amatā.

Inde ir ļoti iedarbīga un tās izplatību ir ļoti, praktiski, neiespējams apturēt. Tā Kim Jong-Nam`s mira vien pēc 20 minūtēm, pēc saskarsmes ar šo vielu.

DarkWeb`ā šādu vielu var iegādāties aptuveni par 1130 euro viena deva. Žurnālisti tāpat atklājuši arī to, ka tajā pat Darkveba veikalā var iegādāties arī citas indes un dažādas vielas, kuru izcelsme un pielietošana ir strikti aizliegta. Polonium210, kas tika izmantots, lai nogalinātu Aleksandu Ļitviņenko, tur nopērkams par aptuveni 1020 euro.

Jāsaka, ka VX inde ir diezgan nāvējoša. Par tās īpašībām zināms vien tas, ka tā ir aptuveni 250 000 reizes indīgāka nekā ūdeņraza cianīds. Ar vienu vienīgu mikroorganismu no tās ir pietiekami, lai padarītu galu pieaugušam cilvēkam (vidējam pēc izmēriem, svara utt).

Visu to, ko var iegādāties Darkvebā ir grūti aprakstīt. Tomēr jāatceras, ka tas viss tiek sūtīts caur pastu, un to ir diezgan viegli pieķert likumus un robežas sargājošām instancēm, kas nozīmē, ka problēmas ar likumu būs garantētas, vairāk vai mazāk. Tāpēc, sargam sevi un sev tuvos, un cenšamies šo informāciju tikai noglabāt atmiņā kā daļu no tā, no kā labāk izvairīties, nevis kur aizrauties!

Nav komentāru: