>.

svētdiena, 2016. gada 6. marts

Mazāk zināmi fakti #6

foto: vitamin-ha.com

Links uz iepriekšējo rakstu


  • Ferdinandejas sala tika pakļauta ASV lidmašīnu bombardēšanai visvairāk par jebkuru citu teritoriju pasaulē. Pirmkārt, tā ir ļoti maza, otrkārt, tā parādījās no jūras pēkšņi - 1831. gadā. 1986. gadā ASV gaisa spēki kļūdaini secināja, ka tā ir Lībijai piederoša zemūdene, un... aidā. Jau kopš tās pirmsākumiem (virs ūdens) tā bija ļoti strīdīga vieta, jo vairākas valstis pretendēja uz to: Lielbritānija, Francija, Sicīlija un Spānija. Tika apsvērta doma šo salu izmantot kā elegantu kūrorata vietu, kur atpūsties bagātniekiem, bet... bombardēšanas un strīdu pēc, sala nogrima (laikam jau), vai labāk teikt - tīri ģeoloģisku apsvērumu pēc.
  • Kāds vīrs no Indijas - Lals Bihari (Lal Bihar) ar valsts iestādēm un birokrātijas niansēm cīnījās veselus 28 gadus - no 1976. līdz 2004. gadam. Iemesls - valsts viņu atzina par mirušu, bet viņš nebija miris. Visā šī procesa laikā viņš nodibināja arī "mirušo apvienību", kurā pēc aplēsēm, pašlaik esot ap 20 000 dalībnieku. Un līdz 2004. gadam tajā bija 4 dalībnieki, kas oficiāli bija atzīti par mirušiem, lai gan tādi nemaz nebija.
  • Cilvēces ceļojumi kosmosā arī ir ar statistiku. Piemēram, Mēness apciemošana, izpētes misijas, padarījuši mūsu pavadoni par 178 414 kilogramiem smagāku, kamēr uz Zemes no Mēness nogādāti vien 382 kilogrami akmeņu, iežu.
  • Gandrīz 48% Eiropas Savienības budžeta tiek tērēti lauksaimniecības subsīdijām.
  • Dens Brauns (Da vinči koda autora, Enģēli un Dēmoni, Zudušais simbols autors) pirms kļūt par rakstnieku, izrādās bija popmūzikas dziedātājs un dziesmu autors.
  • Romas imperators Kaligula pieteica karu Neptūnam - jūras dievam. Karošana arī bija diezgan interesanta - karavīri kuģos vicināja zobenus, šķeļot ūdeni. Kad nekādas atbildes jeb pretreakcijas nesekoja, tika paziņota uzvara. Kara trofejas - karavīri paši salasīja gliemežvākus un... tās bija trofejas. hah. 
  • Graphīns (graphene, tulkošanas prāta reģži) ir visstiprākais materiāls pasaulē: neskatoties uz to, ka tas ir aptuveni miljons reižu plānāks par papīru, tas ir 200 reizes izturīgāks (stiprāks) par metālu.
  • Džozē Mujika (Jose Mujica) izskatās kā parasts fermeris, bet oficiāli viņš ir Urugvajas prezidents kopš 2010. gada. Viņš pasaulē ir zināms kā "Visnabadzīgākais prezidents", jo viņa dzīvesveids neprasa nekādu šikošanu un arī vēl tas, ka 90 procenti savas algas (12 000 ASV dolāru ir alga) viņš ziedo dažādām labdarības organizācijām, kas atbalsta mazturīgos iedzīvotājus un mazos uzņēmējus.

Nav komentāru: