>.

svētdiena, 2016. gada 6. marts

Impērijas: Osmaņu impērijas neticamie fakti

foto: wikipedia.org /wikimedia

Pasaules vēsturē ir bijušas daudzas impērijas, citas lielākas, citas mazākas. Saka, ka cilvēce iet pa apli, un neko savā būtībā nemācās. Impērijas rodas vienā mirklī un tikpat ātri arī sabrūk, vienu un to pašu iemeslu pēc. Bet katrā no tām vēsturē var atrast kādus pārsteidzošus faktus un stāstus, kuri, gadiem ejot, jau pārvērtušies leģendās. Tomēr, arī leģendas ir interesantas, jo... daļa patiesības jau ir arī melos, un vēl vairāk - leģendās. Jo tieši tās ir bijušas daudzkārt tās vadlīnijas, kas iedvesmojušas cilvēkus uz vareniem darbiem, aktivitātēm vai cildenu rīcību.


  • Konstantinopoles aplekuma laikā, 1453. gadā sultāns Mehmeds pavēl: visa flote ir jāpārnes pa sauszemi, tādejādi apsteidzot Zelta Ragu (Golden Horn), kas jūrasbraucējiem bija bloķēta. Vienas nakts laikā 72 kuģi tiek pārnesti pa sauszemi un nolaisti atpakaļ ūdenī. 22. aprīļa rītā romieši pamostas no izbīļa un šausmām: Osmaņu flote ir ienākusi līcī. Rezultātā osmaņu impērijas karavīri ieņem citkārt neieņemamo pilsētu.
  • Tā ir visilgāk pastāvējusī vienas ģimenes dinastija un impērija (oficiāli tā gan neskaitījās impērija) visā pasaules vēsturē (1299. - 1923.). Romiešu impērija pastāvēja daudz ilgāk, bet tā nesastāvēja no vienas ģimenes pārstāvjiem.
  • Osmaņu impērijā ikvienam bija ticības brīvība.
  • Vairums sievu, kuras apprecēja sultāni, bija ne no turku vidus.
  • Osmaņu armijas militārie formējumi ir vieni no visvecākajiem pasaulē - to vēsture sniedzas līdz pat 13. gadsimtam.
  • Piri Reisa kartes esot cēlušās ne no kāda eiropieša rasējumiem, bet gan tām esot turku saknes. Tajās bija apzīmētas vietas, kuras eiropiešiem kļuva zināmas tikai pēc slavenāko ceļotāju braucieniem, kas, visticamāk, izmantoja tieši šīs vecās kartes. Piri Reiss tās apvienoja un tiek lēsts, ka tieši viņš bija tas, kurš izmantojot VĒL vecākas kartes, deva norādes, kurp un kā doties. Tas nozīmē, ka visi diženie jūrasbraucēji un atklājēji nebrauca vien uz labu laimi.
  • Tieši Osmaņu impērijā aizsākās tā sauktais "tulpju drudzis". Tiek lēsts, ka tieši no Osmaņu impērijas (precīzāk, Konstantinopoles), eiropieši tās vēlāk nogādāja Eiropā, kur arī izplatījās "tulpju drudzis", liekot pamatus kapitālismam Nīderlandē un Lielbritānijā, kur šo ziedu tirdzniecība un apgrozījums krietni pārsniedza apmērus pašā Osmaņu impērijā.
  • Vlads Cepešs (Tepešs) bija Drakulas dzīvais iedvesmojums. Viņu sagūstīja un nogalināja Osmaņi.
  • Osmaņiem pirmajiem kara tehnikas arsenālā bija zemūdene; to nodēvēja par Abdul Hamid. Tā spēja raidīt arī torpēdu atrodoties zem ūdens. Pārsteidzoši tam laikam.
  • Osmaņi bija pirmie, kas uzbūvēja pazemes dzelzceļa (tuneļu) sistēmu. Tas noticis Istanbulas pilsētā.
Ir arī daudz šausmīgu faktu, kurus gan īsti negribas pieminēt. Piemērs ir 1915. gada armēņu slaktēšana, kur pēc dažādiem datiem (bet vidēji) tika nogalināti aptuveni 1,5 miljoni armēņu. Iespējamā vēlme osmaņu vidū - iznīdēt nāciju kā tādu. Kara šausmas ir daļa vēstures, bet šoreiz negribas to īsti celt gaismā.

Nav komentāru: