>.

otrdiena, 2016. gada 23. februāris

Mazāk zināmi fakti #3

foto: memesvault.com


Turpinot aizsākto rakstu sēriju par to, kas ikdienā parasts, bet mazāk zināms ir bijis cilvēces vēsturē. Kam ticēt, kam nē, fakts it viena no iespējām, papildus meliem un leģendām/baumām. Kā tur īsti ir, nezinās jau neviens, jo daudzas lietas, arvien ir tikai no cilvēku stāstītā, citas, ar reāliem faktiem.

Links uz pirmo rakstu

Vikingi
Šie bezbailīgie jūrasbraucēji un karotāji tik tiešām ir atsājuši zīmīgu lapu pasaules vēsturē. Ir nostāsti, ka tieši viņi atklāja Ameriku pirms Kolumba, bet nu šoreiz ne par to: stāsts ir par to, ka viņu ķiverēm visām bija ragi. Tas bija viņu simbols, viņu atšķirības zīme tolaik. Tomēr, kā parāda izrakumi Zviedrijas teritorijā, tad nevienai no atrastajām ķiverēm nekādu ragu gan nav.

Romas nodedzināšana
Pavisam īss fakts, kas gan ar daudz liecībām neizceļas, bet vieta tam būt ir: Nerons (kurš vainojams Romas pilnīgā nodedzināšanā) patiesībā centās liesmas pilsētā apdzēst! Neticami, bet nu tāda ir viena no versijām. Vai šeit varētu būt pretruna, ka tikai uz gruvešiem viņš varēs uzcelt jaunu pilsētu un valsti vai nē, grūti teikt, bet nu aizdomas par šādu fakta niansi ir.

Romanovu ģimene
Krievijas cara Nikolaja II (1868-1918) visa ģimene gāja bojā šausmīgajā revolūcijas naktī - 1918. gada 17. jūlijā. Drīz vien pēc šī šausmīgā notikuma pilsētā paklīda runas, ka tomēr viens bērns - Anastasija, esot spējusi izglābties no nāves skavām. Vēlāk vairākas viņas vecuma meitenes paziņoja, ka tieši viņa ir Anastasija, Nikolaja II meita. Visticamāk no visiem savu stāstu uzturēja kāda Anna Andersone (1896. - 1984.), kura savu stāstu nemainīja nekad, pat mirstot. Viņai, patiesībā, bija arī daudzi tādi, kas ticēja. Viss šis ir tikai leģendas cienīgs stāsts, jo 2009. gadā veiktā tiesu medicīnas ekspertīze parādīja, ka Anastasija, diemžēl, gāja bojā kopā ar visu ģimeni 1918. gada slaktiņā.

Iešana pa dēli
Pirātiem piedēvē vienu niansi - visus gūstekņus vai nevēlamas personas, tie vispirms grūda pa dēli, līdz beigās tie iekrita ūdenī. Tomēr šāds apsvērums ir aplams, jo, tolaik bija pieņēmums - nepatīk, nevēlams - pārmet pār bortu uzreiz, bez liekas ceremonijas un laika tērēšanas.

Disneja varoņi
Volts Disnejs (1901.-1966.) patiesībā neizgudroja skopo pīli Skrūdžu (Scrooge). To izdarīja Karls Barks (1901.-2000.). Tieši Karls radīja skopās pīles tēlu un citus Dakburgas varoņus.

Pārlidojums Atlantijas okeānam
Čārlzs Lindbergs (1902.-1974.) nebija pirmais, kas pārlidoja Atlantijas okeānu. Pirmoreiz tas tika izdarīts vēl 1919. gadā, bet Lindbergs bija pirmais, kas to izdarīja, lidojot vienatnē.

"Sausais likums ASV"
Sausā likuma laikā, kas ilga no 1920. līdz 1933. gadam ASV, bija aizliegts ražot, pārvadāt vai pārdot alkoholu. Aizliegums to lietot nebija. Dzeršana bija tikpat legāla kā smēķēšana tolaik.

Dārvina likums
Čārlzs Dārvins (Charles Darwin; 1809.-1882.) neapgalvoja to, ka cilvēks ir cēlies no pērtiķa. Viņš minēja to tā - cilvēkam un pērtiķim ir viens kopējs sencis, bet tie savā evolūcijas gaitā katrs aizgājuši pa citu ceļu.

Māksla
Rembrants (Rembrandt; 1606.-1669.) bija šī mākslinieka pirmais vārds, nevis uzvārds, kā daudzi domā. Viņa pilnais vārds bija Rembrants Harmenszons van Rijns (Rembrandt Harmenszoon van Rijn).

Nav komentāru: