>.

otrdiena, 2016. gada 23. februāris

Dīvainie ēdieni #1

foto: prosine.com

Tādas lietas, kā ēst tārpus vai zirnekļus, sienāžus vai sliekas jau reti kuru pārsteigs. Tas, pēc speciālistu aplēsēm (ne tik gaišām) skaitās nākotnes ēdiens, jo kad sāksies globālā pārtikas krīze, knišļi, blusas, tarakāni būs maltīte ikvienam, jo tie vairojas jebkuros apstākļos, un ir ar uzturvielām daudz bagātāki nekā labi apcepts gaļas gabals!

Bet šoreiz par ko ne tik drūmu, bet Latvijai ierastāku - māla našķiem. Tas ir ļoti populārs Indonēzijā, un to sauc par "ampo".

To tiek tiešām gatavo no māliem, bet... īpašiem māliem. Lai māls kļūtu par "ampo" našķi, tam jāatbilst vairākiem kritērijiem: pirmkārt, tam jābūt maigai struktūrai, otrkārt - tajā nedrīkst būt smiltis, grants vai, treškārt - akmeņi. Ja tā visa nav, māls ir piemērots našķa pagatavošanai.

Tiek lēsts, ka tā lietošana pasargā cilvēku no dažādām baktērijām un vīrusiem, attīrot zarnu sistēmu no tur esošajiem nelabvēļiem.

Kā pagatavo? Savāc pietiekamu daudzumu māla, ar rokām, obligāti un tikai, samīca, tad to izrullē (ierastā forma - šādas standziņas) un veido nepieciešamo formu. Pēcāk to grilē vai grauzdē. Grauzdēšanas/grilēšanas process vajadzīgs tikai tāpēc, lai mazinātu mālā esošo kāpuru oliņu daudzumu, jo tārpi, lai cik dīvaini tas neliktos, arī ļoti ciena šo augsnes (māla) veidu.

Grūti teikt, kā tas garšo, bet skaidrs ir viens - veselību, laikam jau, tas tik tiešām uzlabo, un zarnu darbība tiek līdzsvarota, jo vietējie nekad nežēlojas par šāda tipa slimībām. Žēl, ka Latvijā nav šāda tipa māla un našķa!

Nav komentāru: