>.

trešdiena, 2016. gada 24. februāris

Ko der zināt dodoties uz Nepālu

foto: dolcev.lv

Jebkurā ceļojumā ir savas nianses un lietas, ko der zināt, pirms dodies uz svešu valsti vai reģionu. Kas pie mums ir ierasta lieta, citviet var būt ļoti rupja darbība vai žests. Nepāla ir skaista, maģiska vieta, no kurienes cilvēki atgriežas kā dzimuši no jauna. Tur iegūtais un redzētais jebkurā atstāj iespaidu uz visu atlikušo mūžu! Citiem tā ir vieta kur smelties enerģiju, citiem - iedvesmu, bet citi vienkārši izbauda vienu nu burvīgākajām vietām pasaulē.

Kas būtu jāzin par Nepālu turp dodoties? Vispirms, sasveicināšanās viņu valodā ir "namaste", kas jāizrunā abas rokas saliekot kopā. "Namaste" burtiskais tulkojums ir "dievišķais manī sveicina dievišķo Tevī!" Burvīgs sveiciens un nozīme, vai ne?

  • Nekad neceļot vienatnē. Vienatnē iet vai ko darīt nav ieteicams nevienam. Šeit ir ļoti daudz gadījumu, kad cilvēki vienkārši pazūd vai tiek nolaupīti. Īpašu piesardzību jāievēro sievietēm, jo to īpatsvars šādos negadījumos ir krasi augstāks nekā vīriešiem. Ieteicams vienmēr noīrēt pavadoni, labākā gadījumā gidu, kā arī par saviem plāniem informēt kādu no draugiem, paziņām, tuviniekiem, lai kāds vismaz būtu lietas kursā, kurp un ar ko, kad dodieties un kad aptuveni būsiet galā. Uzturēt kominikāciju nesīs augļus ilgtermiņā.
  • Nekādā gadījumā nedzert ūdeni kas nav vārīts vai nav aizvērtā pudelē. Ūdenī ir ļoti daudz mikrobu, kas šeit ir īpaši neganti. Tāpat arī no svaigu augļu un dārzeņu lietošanas atturēties vajag cik vien tik iespējams.
  • Nepāla ir pārpilna ar dabas maģiju un elegantiem skatiem, bet jāatceras, ka pilsētās tāpat ir lieli sastrēgumi, smogs un dūmi, piesārņojums, putekļi. Ceļot ar motociklu vai riteni nebūtu ieteicams tīri no šāda aspekta - gaiss un tā tīrība ir šausmīga, dizgan. Ir atsevišķas speciāli ierīkotas kalnu takas, kur var un drīkst braukt ar divriteni, un tur nekas tamlīdzīgs, kā uz lielceļiem, pilsētās, nav sastopams.
  • Nedod žēlastības dāvanas ubagotājiem. Jā, viņi izskatās nožēlojami un ļoti vēlas tos pažēlot, bet šādā veidā, uz ielām dalot naudu, tūristi tikai stimulē viņiem prasīt žēlastības dāvanas arī turpmāk. Ja ir vēlme palīdzēt, tad Nepālā ir daudz dažādu organizāciju, kurām var naudu noziedot, izvairoties no tās nonākšanas nepareizajās rokās (uz ielām).
  • Pametot valsti, centieties samainīt visu vietējo naudu pret eiro, dolāriem, jo, pirmkārt, ārpus valsts to nekur īsti tā arī nemaina, un otrkārt - izvest naudu no valsts ir pretlikumīgi.
  • Cita cilvēka galvas aizskaršana vai arī sēdēšana, rādot kāju pēdas tiek uzskatīts par aizvainojumu un klaji nepieklājīgu rīcību.
  • Nepaļauties uz.... laiku. Šeit ir ļoti bieži gadījumi, kad transports vai jebkas, kam jānotiek noteiktā laikā, kavējas vai aiziet ātrāk. Tas var izjaukt visus turpmākos ceļojuma plānus. Vienmēr jācenšas veidot rīcības plāns tā, lai būtu kāda laika rezerve. Tas vistiešāk attiecas uz ceļošanu mājup, jo šeit var sākties īsts tracis un nebūšanu sērga. Ar rezervi, apdomīgi un tad - droši.
  • Uzmanīties no zīmes "Bandhs", kas nozīmē, ka ceļošana (ar auto, mehāniskiem līdzekļiem) tālāk ir pilnīgi aizliegts. 
  • "Ganja" jeb gandža (marihuāna) šajā valstī nav legāla. Neskatoties uz to, ka tā aug diezgan brīvi, tās vākšana, pārnēsāšana vai lietošana ir stingri aizliegta.
  • Ja vietējie piekrītoši māj ar galvu vai pat saka "Yes", nedrīkst paļauties, ka viņi tik tiešām piekrīt un saka "Jā". Ieteicams pārprasīt, izmantojot cik vien iespējams vienkāršākus teikumus, vārdus, lai tik tiešām darījums/vēlamais rezultāts būtu nepārprotams, un vienošanās nebūtu pārprasta abām pusēm. 
  • Izvairīties no deju klubiem Katmandu un Pokharas pilsētās (KTM un PKR, saīsinājumi zināmi). Šeit tiek praktizēta plaša mēroga krāpšanās ar to, ka alkoholu pārdod par ļoooti augstu cenu. Tāpat arī vardarbība un iebiedēšana, izspiešana, nav nekas rets.
  • Ja ceļošanai nepieciešmaa vīza, un tās pieteikumu iesniegsties lidostā, ieteicams sagatavot vienu pases izmēra fotogrāfiju, ko iesniegt. Ja galīgi tas aizmirsts - lidostā ir ātrā foto stends. Bet foto vīzu lidostā neizsniegs un pat nepieņems iesniegumu tās izskatīšanai.
  • Ik pa laikam pazūd elektrība. Ieteicams iegādāties/paņemt līdzi kabatas lukturīti.
  • Visa nakts uzdzīve šeit beidzas ļoti ātri - aptuveni ap 22 vakarā viss jau ir slēgts. Ļoti retās vietās vēl var iekļūt un uzdzīvot pēc 22:00.
  • Rozetes šeit izmanto pavisam citas kontaktdakšas. Ieteicams paņemt līdzi universālo pārveidotāju, lai nepaliktu bez mobilā telefona, kameras vai datora, kas nu līdzi paņemts. Nepālā vēl arvien tiek lietots 220V.
  • Dažās publiskajās vietās, tempļos, apskates objektos tūristiem var piemērot ieejas maksu. Tā svārstās no 250- 1000 vietējām naudas vienībām.
  • Pērtiķiem tempļos nav ieteicams redzēt, ka Jums ir kāda pārtika, gardums, jo tie visai bieži to mēdz nočiept... nekautrējoties no nekā.
  • Takšos pēc 22:00 vakarā var nākties maksāt dubultu maksu par vienu un to pašu ceļu, kas veikts dienā. Identisks ceļa garums, attālums, bet dubulta maksa. Tas šeit ir ļoti bieži novērota parādība.
  • Turēt papīra salvetes un roku dezinfekcijas līdzekli somā, jo publiskās tualetes dažkārt mēdz būt... šausmīgi netīras.

Nav komentāru: